Την ύπαρξη ενός δικτύου εμπορίας ανθρώπων, που έχει στόχο τη στρατολόγηση Κουβανών προκειμένου να πολεμήσουν ως μισθοφόροι της Ρωσίας στον πόλεμό της στην Ουκρανία αποκάλυψε η Αβάνα.
«Η Κούβα έχει αυστηρή και ξεκάθαρη ιστορική θέση εναντίον της χρήσης μισθοφόρων» ανέφερε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως εργάζεται ενεργά για την «εξουδετέρωση και διάλυση» του δικτύου, το οποίο, όπως είπε, επιχειρούσε τόσο εντός της Κούβας όσο και στη Ρωσία, στοχοποιώντας κουβανούς πολίτες εκεί.
«Η Κούβα δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία» πρόσθεσε, παρότι η χώρα έχει κατηγορήσει επανειλημμένως τη Δύση πως προκάλεσε τον πόλεμο, ενώ ο πρόεδρός της, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, είχε διαβεβαιώσει ότι η Ρωσία απολαμβάνει «την απεριόριστη στήριξη της Κούβας» στη «σύγκρουσή της με τη Δύση».
Για τους δύο παραδοσιακούς εταίρους, που έχουν αναθερμάνει την ψυχροπολεμική τους συμμαχία, η μεν Ρωσία εξαιτίας της απομόνωσής της, η δε Κούβα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει, η ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών ισοδυναμεί με ένα σπάνιο δείγμα προστριβής.
Τον περασμένο Μάιο, είχαν εμφανιστεί σε ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram αναφορές πως Κουβανοί στρατολογούνταν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσελκυόμενοι κατά τα φαινόμενα από ένα διάταγμα που είχε υπογράψει τότε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, προσφέροντας υπηκοότητα-εξπρές σε ξένους υπό τον όρο να υπηρετήσουν έναν χρόνο στον ρωσικό στρατό.
Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο αν η πρόσφατη κουβανική ανακοίνωση έχει σχέση με αυτές τις αναφορές.
Οπως επισημαίνουν οι βρετανικοί «Times», την Κυριακή, το δίκτυο Telemundo, που έχει έδρα το Μαϊάμι, πήρε συνέντευξη από δύο νεαρούς Κουβανούς στη Ρωσία οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν ξεγελαστεί ώστε να υπογράψουν μισθοφορικά συμβόλαια.
Είπαν πως είχαν ταξιδέψει στη Μόσχα και κατόπιν στην Ουκρανία, αφού υπέγραψαν μια συμφωνία, στα ρωσικά, χωρίς να τα καταλαβαίνουν: πίστευαν πως επρόκειτο να εργαστούν ως οικοδόμοι στην Ουκρανία, «για την ανοικοδόμηση των πόλεων που είχαν καταστραφεί στον πόλεμο».
Με στρατιωτική στολή
Ο ένας άνδρας, ονόματι Αλεξ Βέγκα, είπε ότι πρωτοήρθαν σε επαφή μαζί του μέσω εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, ενώ βρισκόταν στην Κούβα, και ότι του προσέφεραν 204.000 ρούβλια (1.943 ευρώ) τον μήνα, μαζί με την προοπτική ενός ρωσικού διαβατηρίου καθώς και έξοδα ταξιδιού.
Δεδομένης της κατάστασης στην Κούβα, που βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση από την επονομαζόμενη «ειδική περίοδο» των αρχών της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, «δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά», δήλωσε. Φτάνοντας, τον Ιούλιο, σε ένα αεροδρόμιο της Μόσχας, τον υποδέχθηκαν η γυναίκα με την οποία αντάλλασσε μηνύματα καθώς και «ένας στρατιώτης με κουβανική προφορά».
Η γυναίκα τούς είπε ότι «έπρεπε να φορέσουν στρατιωτική στολή, αλλά ότι αυτό ήταν φυσιολογικό, μέρος του πρωτοκόλλου». Αρχικά, τον μετέφεραν σε μία στρατιωτική βάση στη Ρωσία, πριν τον στείλουν στο Λουχάνσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου δόθηκαν στους Κουβανούς «όπλα, σακίδια, όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός».
Στο σημείο εκείνο, κατάλαβαν πως «θα μας έστελναν στον πόλεμο». Ο Βέγκα ζήτησε να επιστρέψει αμέσως στην Κούβα, αλλά του απάντησαν πως αυτό ήταν αδύνατο.
Ο ίδιος, που φέρεται να έχει επιστρέψει σήμερα σε μια στρατιωτική βάση στη ρωσική πόλη Ριαζάν, χαρακτήρισε τον εαυτό του μιλώντας στο Telemundo «αιχμάλωτο πολέμου». Είπε πως μαζί του είχαν ταξιδέψει στη Ρωσία άλλοι 200 Κουβανοί και υποστήριξε πως υπάρχουν «νεκροί Κουβανοί, εξαφανισμένοι Κουβανοί», χωρίς να πει όμως περισσότερα.







