Με την πρώτη προκήρυξη να βρίσκεται ήδη στον… αέρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής απορρόφησης των χιλιάδων επιτυχόντων του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, οι οποίοι βρίσκονται προσώρας σε… αναμονή πρόσληψης.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου εκδόθηκε η προκήρυξη 1ΓΒ/2023 του ΑΣΕΠ, που αφορά την πλήρωση συνολικά 141 θέσεων μόνιμου προσωπικού Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – αποκλειστικά από επιτυχόντες του διαγωνισμού που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο – στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των προκηρυχθεισών θέσεων, οι 96 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και οι 45 Τεχνολογικής.

Σε ό,τι δε αφορά τις ειδικότητες, μεταξύ αυτών είναι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διπλωματούχοι πολιτικοί μηχανικοί, πτυχιούχοι πληροφορικής αλλά και προσωπικό διοικητικού – οικονομικού κλάδου.

Πρόκειται πάντως για θέσεις που καλύπτουν τα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την προκήρυξη, ζητείται προσωπικό στους αερολιμένες Ηρακλείου, Σαντορίνης, Καβάλας, Μυκόνου, Σκιάθου αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών.

Οσοι λοιπόν από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού – ο επόμενος διαγωνισμός έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το 2025 – ενδιαφέρονται θα πρέπει να υποβάλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ.

Μάλιστα, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, η Ανεξάρτητη Αρχή καινοτομεί, καθώς μαζί με την αίτηση ζητά από τους ενδιαφερομένους να επισυνάψουν και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr) – βήμα που υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να γίνει σε δεύτερη φάση. Δεν αποκλείεται πάντως, εάν αυτός ο τρόπος αποδειχθεί αποτελεσματικός, να επεκταθεί και στις υπόλοιπες προκηρύξεις.

Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών συμμετοχής ξεκινά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου και ώρα 8.00 και λήγει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 14.00.

Ανοίγουν θέσεις σε πάνω από 180 φορείς

Οπως είχε αποκαλύψει στο «ΒΗΜΑ» στην πρώτη της συνέντευξη η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, προχωρούν με ταχύτητα οι ενέργειες για την έκδοση των πρώτων προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ για προσλήψεις από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων του πρώτου γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού, που σημειωτέον είναι συνολικά 14.875.

Αυτές, δε, θα αφορούν περισσότερους από 180 φορείς του δημόσιου τομέα, ενώ οι ειδικότητες που θα πάρουν πρώτες το… πράσινο φως για πρόσληψη θα είναι κυρίως μηχανικοί, γεωπόνοι, πτυχιούχοι πληροφορικής, κτηνίατροι, οικονομολόγοι, νομικοί, ψυχολόγοι, καθώς και προσωπικό διοικητικών καθηκόντων.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι το τέλος του 2023 ο αριθμός των επιτυχόντων που θα βρίσκονται σε… τροχιά πρόσληψης θα ξεπεράσει τους 6.500.

Η… μάχη για την απορρόφηση το συντομότερο δυνατόν των επιτυχόντων θα δίνεται παράλληλα με το επίσημο «κλείδωμα» των περίπου 16.000 μόνιμων προσλήψεων – όπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» – που θα αφορούν το 2024.

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων βασίζεται στα αιτήματα των φορέων του Δημοσίου, που υπόκεινται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων.

Η διαδικασία υποβολής αιτημάτων μέσω της πλατφόρμας του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα από τους φορείς αναμένεται να ολοκληρωθεί, ύστερα από θετική αξιολόγηση των αρμόδιων υπουργείων, στα τέλη Αυγούστου, η δε έγκρισή τους πρόκειται να γίνει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό, στο τέλος του επόμενου μήνα.

Πάντως, η κυβέρνηση προσδοκά μέρος των αιτημάτων των φορέων – τα οποία πέρυσι έφτασαν τα 35.590 – να καλυφθεί με προσωπικό που θα προέλθει από τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων.