1. Ο Γούντι Αλεν

και η jazz μπάντα του

Ηρώδειο, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου

Σε αυτή την τελευταία περιοδεία του στην Ευρώπη ο Γούντι Αλεν συμπεριέλαβε και την Αθήνα. Ο ζωντανός θρύλος του Μανχάταν και της Νέας Υόρκης θα συναντήσει το ελληνικό κοινό στο Ηρώδειο μαζί με τη New Orleans Jazz Band, δηλαδή τους Κόναλ Φόουλκς στο πιάνο (και μουσική διεύθυνση), Σάιμον Γουέτενχολ στην τρομπέτα, Τζέρι Ζίγκμοντ στο τρομπόνι, Κέβιν Ντορν στα ντραμς, Μπράιαν Ναλέπκα στο μπάσο και Τζος Νταν στο μπάντζο. Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός μάς συστήνεται για τελευταία φορά με την άλλη του ιδιότητα, αυτή του κλαρινετίστα, παίζοντάς μας αυθεντική classic jazz της Νέας Ορλεάνης.

2. The Ιtalian tenors

Βεάκειο, 9 Σεπτεμβρίου

«Τα τραγούδια μας είναι ένα ταξίδι στη χώρα μας, στις ομορφιές της και στις αντιφάσεις της. Γι’ αυτό το «Viva la Vita» είναι το σύνθημά μας! Και αγαπάμε τη ζωή όπως έρχεται: όμορφη, συναρπαστική, τρυφερή, προκλητική, εκπληκτική, υπέροχη, ρομαντική. Αυτή είναι η Ιταλία, αυτή είναι η μουσική μας…». Αυτό διατείνονται οι διάσημοι ιταλοί τενόροι Evans Tonon, Luca Sala και Sabino Gaita, οι οποίοι μετά τις εμφανίσεις τους στις μεγάλες όπερες του κόσμου και τις sold out συναυλίες στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης θα ανέβουν στη σκηνή στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά για να παρουσιάσουν άριες από γνωστές όπερες, καθώς και επιτυχίες του ιταλικού ρεπερτορίου, αλλά και διάσημα ποπ και αγαπημένα κλασικά τραγούδια.

3. Οι Gregorian

Ηρώδειο, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

Το ιδιαίτερο μουσικό σχήμα που κερδίζει τις εντυπώσεις όπου εμφανιστεί, έρχεται στην Αθήνα. Οι Gregorian έχουν κλασική μουσική εκπαίδευση και στις παραστάσεις τους είναι ιδιαίτερα εκκεντρικοί: ντυμένοι με βελούδινες στολές μοναχών σχεδιασμένες με εντυπωσιακά χρώματα, φωτιστικά εφέ, προβολές και ειδικά εφέ με καθρέφτες, ομίχλη, καπνός, κεριά δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Δημιουργήθηκαν από τον Frank Peterson στη Βασιλική Μονή Εσκοριάλ στην Ισπανία. Η ηχογράφηση του πρώτου άλμπουμ Enigma, «MCMXC AD», πούλησε πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα και ανέδειξε τους Gregorian σε κορυφαίο συγκρότημα με την παγκόσμια επιτυχία «Sadeness Pt. I». Η συνέχεια είναι γνωστή…

4. Η Κάλλας στο Ηρώδειο

Εθνική Λυρική Σκηνή,

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

«Η Κάλλας στο Ηρώδειο» είναι ο τίτλος του μεγάλου γκαλά όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας. Τέσσερις διακεκριμένες υψίφωνοι με διεθνή καταξίωση, οι Αννα Πιρότσι, Κάθριν Φόστερ, Βασιλική Καραγιάννη και Νίνα Μινασιάν, θα ερμηνεύσουν τις άριες εκείνες που η Κάλλας σημάδεψε με την ερμηνεία της στις ιστορικές εμφανίσεις της στο Ηρώδειο το 1944 και το 1957. Οι διεθνώς αναγνωρισμένες πρωταγωνίστριες της όπερας θα τιμήσουν τη Μαρία Κάλλας ερμηνεύοντας άριες από όπερες των Καλομοίρη, Μπετόβεν, Βάγκνερ, Βέρντι, Ντονιτσέτι, Τομά που η ίδια ερμήνευσε στο ρωμαϊκό ωδείο με τη σπάνια φωνητική της γκάμα και τις ασυνήθιστες δεξιοτεχνικές της ικανότητες, αφήνοντας αξεπέραστο αποτύπωμα. Χορηγός του προγράμματος της ΕΛΣ για τη Μαρία Κάλλας είναι η ΔΕΗ. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ, www.SNF.org) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνει ο Φιλίπ Ογκέν.

5. Allah-Las

Τεχνόπολις, Σάββατο

16 Σεπτεμβρίου

Οι Allah-Las επιστρέφουν έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα με τα 60s νοσταλγικά beats τους. Το ιδιαίτερα αγαπητό στο ελληνικό κοινό συγκρότημα θα παρουσιάσει υλικό από τα τέσσερα άλμπουμ, τα οποία έλαβαν διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή μουσικό Τύπο. Οπως αναφέρει το περιοδικό «Clash», «οι Allah-Las ακούγονται σαν μια ηλιόλουστη φωτογραφία από τα 60s, αν αυτή η φωτογραφία μπορούσε να τραγουδήσει». Ο τελευταίος δίσκος τους με τίτλο «LAHS» αποτελεί ένα soundtrack όλων των προηγούμενων εμπειριών του συγκροτήματος από τα τελευταία χρόνια που βρίσκονται στο προσκήνιο.

6. HAUSER

Θέατρο Λυκαβηττού, Tρίτη 19 και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Ανοίγοντας ξανά τις πόρτες του στο μουσικόφιλο κοινό, το Θέατρο Λυκαβηττού ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον HAUSER. Το άλλοτε ιδρυτικό μέλος των 2Cellos θα επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο «Rebel with a Cello» για δύο συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, εγκαινιάζοντας την επαναλειτουργία του ιστορικού θεάτρου. Το 2020 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ «CLASSIC», το οποίο έφτασε στο #1 του Billboard. Για την προώθησή του ξεκίνησε μία εκπληκτική σειρά μουσικών βίντεο με τίτλο «Alone Together», στα οποία ερμηνεύει κομμάτια από το άλμπουμ του με σκηνικό τα εντυπωσιακά τοπία της πατρίδας του, της Κροατίας. Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο audio streams παγκοσμίως και πάνω από 4 δισεκατομμύρια views, ο κροάτης τσελίστας συνιστά ένα φαινόμενο.

7. Louis Tomlinson

Θέατρο Πέτρας, Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Ο διάσημος βρετανός τραγουδιστής και μουσικός Louis Tomlinson, πρώην μέλος των One Direction και συνδημιουργός επιτυχιών όπως «Story of My Life», «Midnight Memories», «Perfect» και «History», θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια συναυλία με υλικό τις επιτυχίες του αλλά και το νέο άλμπουμ «Faith in the Fiture» που κυκλοφορεί στις 11 Νοεμβρίου. Για το νέο του δισκογραφικό εγχείρημα «Faith in the Future» o Louis ένωσε τις δυνάμεις του με πασίγνωστα ονόματα, όπως οι Rob Harvey, Mike Crossey (The 1975, Wolf Alice), Dan Grech (The Killers, The Vaccines, Halsey), Nico Rebscher (Alice Merton), Joe Cross (Courteeners) και ο frontman των Hurts Theo Hutchcraft.

8. IL VOLO

Ηρώδειο, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου

Οι Piero Barone, Ignazio Boschetto και Gianluca Ginoble έκαναν αισθητή την παρουσία τους από το 2010 όταν παρουσίασαν το άλμπουμ τους «IL VOLO», το οποίο έγινε πλατινένιο και μπήκε στο Top Ten του Billboard των ΗΠΑ. Εμφανίστηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές τηλεοπτικές εκπομπές και ήταν παρόντες με τη UNICEF στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για παιδιά στο The Horn of Africa. Πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα για τη «Special Christmas Edition» αλλά και συνδυάζοντας την παγκόσμια περιοδεία με τη μετάδοση του πρώτου τηλεοπτικού από τα αφιερώματά τους, τα οποία έχουν επαναληφθεί πάνω από χίλιες φορές, έγιναν παγκόσμιοι σουπερστάρ! Γνωρίζοντας την ιστορία του Ηρωδείου και επιθυμώντας να εμφανιστούν στο μοναδικό αυτό μνημείο, οι IL VOLO επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας, για μία συναυλία με υλικό από τις επιτυχίες τους…

9. Philip Glass Ensemble

Ηρώδειο, Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου

Το εμβληματικό έργο «Koyaanisqatsi: Life out of Balance» συμπληρώνει 40 χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση και θα παιχτεί στην ολότητά του. Μία ταινία προφητική σε παραγωγή του Francis Ford Coppola, μουσική του μινιμαλιστή συνθέτη Philip Glass και σκηνοθεσία Godfrey Reggio. Τo soundtrack της ταινίας θα ερμηνεύσει το Philip Glass Ensemble, καλλιτεχνικό όχημα του Philip Glass, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται η συγκλονιστική ταινία. Με το Philip Glass Ensemble θα συμπράξει η Academia Athens Youth Choir. Υπό τη διεύθυνση του Michael Riesman.