Την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν λέει να κοπάσει και νέες αυξήσεις βρίσκονται στον προθάλαμο για να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει αλλαγές στο «καλάθι του νοικοκυριού» και τη δημιουργία τις επόμενες ημέρες του «καλαθιού των σχολικών ειδών» ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Ολα αυτά εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά εκπροσώπων του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, που υποστηρίζουν ότι το «καλάθι» έκανε τον κύκλο του και δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στους καταναλωτές που βρίσκονται σε συνεχή αναζήτηση καλύτερων τιμών, ζητώντας αλλαγές στη διάταξη για τα περιθώρια κέρδους.

Παρεμβάσεις

Ηδη το υπουργείο Ανάπτυξης στην αρχή της εβδομάδας δημοσιοποίησε την πρόθεσή του για νέες παρεμβάσεις, τις οποίες και γνωστοποίησε στους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες αλυσίδες.

Στις παρεμβάσεις που θα γίνουν περιλαμβάνεται η υποχρεωτική προσθήκη επώνυμων προϊόντων σε ορισμένες κατηγορίες που σήμερα είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων, όπως το γάλα, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ρύζι και το γιαούρτι, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων επιλέγει σήμερα να βάζει στο «καλάθι» μόνο ιδιωτικής ετικέτας.

Παράλληλα, θα υπάρχει εντός των καταστημάτων ένα δεύτερο σημείο πώλησης ιδιαίτερης προβολής για τα προϊόντα του «καλαθιού του νοικοκυριού» ώστε να είναι ευκολότερο για τους καταναλωτές να τα βρίσκουν εντός των καταστημάτων.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης κάλεσε τις βιομηχανίες να προχωρήσουν – προαιρετικά – σε μειώσεις τιμών μεγαλύτερες του 5% έως το τέλος του έτους στα προϊόντα τους, προσφέροντάς τους ως «δώρο» την προβολή τους μέσω του e-katanalotis. Επίσης εξετάζεται να αφαιρεθούν κάποιες κατηγορίες προϊόντων, όχι οι βασικές, οι οποίες εμφανίζουν χαμηλή ζήτηση και να αντικατασταθούν από άλλες που σήμερα δεν υπάρχουν.

Παράλληλα θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με έμφαση σε κλάδους στους οποίους καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως σιτάρι, φρούτα, ελαιόλαδο, κρέας και γενικότερα σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τι ζητούν

Πάντως οι εκπρόσωποι των αλυσίδων δεν κρύβουν την άποψή τους ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» έχει κλείσει τον κύκλο του, ενώ μιλούν και για παρέμβαση στην αγορά από την πλευρά του υπουργείου που δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τη δική τους πολιτική με βάση τις ανάγκες των πελατών τους και ζητούν νέα υπουργική απόφαση που να εξειδικεύει το πώς ορίζεται το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, ζητώντας ως βάση αναφοράς να είναι το ετήσιο περιθώριο κέρδους, όχι η 31η Δεκεμβρίου 2021 που ισχύει σήμερα.

Και ενώ η συζήτηση για τις τιμές έχει φουντώσει, το υπουργείο προετοιμάζει ένα ακόμα «καλάθι», αυτό με τα σχολικά είδη, τα οποία αναμένεται να τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών από τα τέλη του τρέχοντος μήνα και θα έχουν διάρκεια έως την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Θα κινηθεί στη λογική των προηγούμενων «καλαθιών» και θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία για τους μαθητές. Ειδικότερα, θα περιλαμβάνει τσάντες και κασετίνες, καθώς και γραφική ύλη όπως τετράδια, στιλό, μολύβια, όργανα γεωμετρίας, γόμες και ξύστρες, μαρκαδόρους και ξυλομπογιές.