Οσο οι ημέρες για την κάλπη της 25ης Ιουνίου τελειώνουν, οι πολιτικές δυνάμεις στοχεύουν σε πιο επίφοβες δεξαμενές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει παραιτηθεί από τη στρατηγική του Κέντρου, όμως οι εξελίξεις με Ροδόπη αλλά και με το ναυάγιο της Πύλου με τους πρόσφυγες, έχουν επιφέρει μια ολική επαναφορά σε γνώριμες δικές του ατζέντες – πολλοί τις επικρίνουν ως ατζέντες μειοψηφίας. Και μια «αριστερή» πλεύση στο πεδίο των δικαιωμάτων, του ταξικού λόγου και της «μεροληπτικής απεύθυνσης».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει, για παράδειγμα, με αφορμή το ναυάγιο για αξιακή στάση του κόμματός του και πως τα τραγικά γεγονότα σε καμία περίπτωση δεν του αφήνουν το περιθώριο να σχετικοποιήσει τη συζήτηση. Εξάλλου, όπως έχει τονίσει, μπήκε στην πολιτική – και αυτό το λένε και πολλά κομματικά του στελέχη σήμερα – για να υπηρετήσει αξίες και να μη μετρά το πολιτικό κόστος. Σε ένα περιβάλλον συντηρητικής μετατόπισης της ελληνικής κοινωνίας, για τους επικριτές του, αυτή η στάση θα είναι και κοστοβόρος για την κάλπη της Κυριακής.

Πίεση

Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το κλειστό επιτελείο βλέπουν ένα μπετονάρισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ καταρχάς στο δικό της κλασικό κοινό αλλά και σε μέρος του Κέντρου, ενώ επίσης βλέπουν μια δυνητική αριστερόστροφη δεξαμενή που μπορούν έστω και τις τελευταίες ημέρες να απευθυνθούν με μεγαλύτερη επιτυχία και με το δίλημμα της παντοδύναμης Δεξιάς. Μην ξεχνάμε την πίεση που ακόμη ασκείται εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, καταρχάς απ’ το ΚΚΕ αλλά και από μικρότερες δυνάμεις που φαίνεται να παίρνουν από την Κουμουνδούρου, όπως η Πλεύση Ελευθερίας (παρότι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγράφουν το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου στις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς). Η θεωρία της χαμένης ψήφου από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ ή για την ακρίβεια όπως περιέγραψε το σκεπτικό του ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξή του, αποδίδοντας ευθύνες στις προοδευτικές δυνάμεις πως έκαψαν την ευκαιρία για την απλή αναλογική και τώρα το δίλημμα πια τίθεται εκ των πραγμάτων από το νέο εκλογικό σύστημα, είναι μια περαιτέρω πίεση  και σε αυτό τον κόσμο με το «κλίνατε επ’ αριστερά» να κυριαρχεί.