Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξετάζει εδώ και καιρό τη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας, αποκλειστικό αντικείμενο της οποίας θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη, οι εφαρμογές της και η διαχείρισή τους.  Η «έκρηξη» που παρατηρείται στον κλάδο, άλλωστε, προκαλεί έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς ανοίγει μια μεγάλη γκάμα μετώπων που άπτονται της ηθικής, της ασφάλειας και άλλων θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Δευτέρα η Europol προειδοποίησε για τις ενδεχόμενες συνέπειες που έχει η χρήση του ChatGPT και άλλων παρόμοιων εφαρμογών όσον αφορά την παραβατικότητα στον κυβερνοχώρο, την κλοπή προσωπικών δεδομένων, την παραπληροφόρηση κ.λπ.

Χθες, επίσης, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να επεξεργαστεί και να θέσει σε εφαρμογή ένα «ευέλικτο» ρυθμιστικό πλαίσιο που θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, θα υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην αναγκαία επιτήρηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια με τον ελεύθερο ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου.