Παράταση από δύο έως τρία χρόνια προσανατολίζεται να δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου σε όλα τα κτίρια να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας.

Ηδη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, γίνεται η επεξεργασία της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, η οποία, όπως λένε, θα είναι έτοιμη να κατατεθεί προτού κλείσει η Βουλή ενόψει των εκλογών.

Τι σημαίνει αυτό; Πως για τo προαναφερόμενο διάστημα αναστέλλονται οι προβλεπόμενες από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό κυρώσεις. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η αναστολή των κυρώσεων αρχικά έληγε στις 31/12/2020, παρατάθηκε για μία διετία έως τις 31/12/2022, και στη συνέχεια θεσμοθετήθηκε νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Κατά τις ίδιες πηγές, πέρα από τις εκλογές, η παράταση αναμένεται να δοθεί και για έναν ακόμη λόγο. Ποιος είναι αυτός; Δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα των Ελεγκτών Προσβασιμότητας.

 

Στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση (οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, ωστόσο υπαρκτές), από την 1η Απριλίου – τυπικά – αλλάζει το σκηνικό στον σχεδιασμό των κτιρίων αλλά και των δημοσίων χώρων.

Κι αυτό, όπως επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η τοπογράφος – πολεοδόμος Γραμματή Μπακλατσή, σημαίνει πως μέχρι την 31η Μαρτίου 2023 θα πρέπει – τυπικά – όλα τα κτίρια στη χώρα μας να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυοι, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικοι κ.λπ.) αποτελούν το 50% περίπου του πληθυσμού της χώρας.

Αλλά επειδή, όπως προαναφέρθηκε, το σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο, το πιθανότερο είναι, στην περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, όπως λένε πηγές από το ΥΠΕΝ, να υπάρξει κάποια μεταβατική διάταξη, ώστε να προετοιμαστεί το σύστημα (μηχανικοί, ιδιοκτήτες, ελεγκτές).

Ο νέος σχεδιασμός

Σύμφωνα με τη Γραμματή Μπακλατσή, ο νέος σχεδιασμός (όποτε εφαρμοστεί) καθιστά υποχρεωτική στις νέες οικοδομικές άδειες τη σύνταξη μελέτης προσβασιμότητας με ευθύνη του μηχανικού.

Ειδικότερα, τα ιδιωτικά κτίρια κατοικίας, που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια από τις 9/4/2012 που είναι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του ΝΟΚ (ν. 4067/2012) και μετά, αλλά και στα υφιστάμενα κτίρια, αυτά που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια προ της 9/4/2012, πρέπει να έχουν γίνει έργα και να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας.

Επίσης στα κτίρια του δημοσίου και των δήμων και πλήθος άλλων κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος επιβάλλεται να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, ώστε οι λειτουργικοί χώροι τους να είναι προσπελάσιμοι από άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα. Στόχος είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή και φυσικής κατάστασης.

Οι κυρώσεις

Κατά τη Γραμματή Μπακλατσή, τα έργα καθώς και οι μελέτες προσβασιμότητας στα κτίρια επαφίενται στους ιδιοκτήτες, ωστόσο όσοι δεν τηρήσουν τον νόμο θα έλθουν αντιμέτωποι με την υποχρέωση πλήρους προσαρμογής και τις κυρώσεις που προβλέπονται με την πρώτη δυνητική πράξη, όταν θελήσουν να μισθώσουν, να μεταβιβάσουν, να τροποποιήσουν ή να τακτοποιήσουν αυθαίρετες χρήσεις για να μπουν σε επιδοτούμενα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας είτε να εκδώσουν οικοδομική άδεια του ακινήτου τους, για οποιοδήποτε πολεοδομικό η κατασκευαστικό σκοπό.

Τεχνικές προδιαγραφές

 

Οι βασικές προδιαγραφές για τα κτίρια είναι:

* Προσβάσιμη είσοδος (>0,90 μ.) και πρόσβαση από την εξωτερική θύρα στον ανελκυστήρα (ελάχιστου αποδεκτού πλάτους 0,90 μ. με ταυτόχρονη πρόβλεψη χώρων ελιγμών αμαξιδίου).

* Κατακόρυφη κυκλοφορία (προσβάσιμος ανελκυστήρας ή αναβατόριο).

* Προσβάσιμες οδεύσεις διαφυγής και προστατευμένων προσβάσιμων χώρων αναμονής σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

* Ενας τουλάχιστον προσβάσιμος χώρος υγιεινής.

Τι ισχύει για να νέα κτίρια

 

 

Οπως αναφέρει η Γραμματή Μπακλατσή, στις νέες κατοικίες που κατασκευάζονται σε εντός ή εκτός σχεδίου περιοχές, για τους ανθρώπους με αναπηρία και τα «εμποδιζόμενα» άτομα θα πρέπει να εξασφαλίζονται:

* Αυτόνομη (χωρίς τη βοήθεια κανενός) και ασφαλής (από κάθε άποψη) οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση.

* Συνθήκες εύκολης μετατρεψιμότητας των κατοικιών σε κατοικίες μελλοντικών χρηστών με αναπηρία/εμποδιζόμενων ατόμων, χωρίς να θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου.

* Προσβάσιμος χώρος αναμονής μίας θέσης αμαξιδίου.

Για τις κατοικίες που δεν διαθέτουν ανελκυστήρα και δεν διασφαλίζουν προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα, είναι δυνατή η τοποθέτηση διάταξης ράμπας ή αναβατορίου, που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ΑμεΑ κ.λπ. από το πεζοδρόμιο στους εσωτερικούς / εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης ή κανονισμού.

 

Σε περίπτωση που γίνεται αλλαγή χρήσης σε όλο ή σε τμήμα (π.χ. όροφος ) του κτιρίου θα πρέπει να διασφαλίζεται υποχρεωτικά η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου με την προϋπόθεση να μη θίγεται ο φέρων οργανισμός του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση η κατασκευή θεωρείται αυθαίρετη.

Οι εξαιρέσεις

1. Εξαιρούνται όλα τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ.

2. Απαλλάσσονται τα νέα κτίρια από την υποχρέωση διαμόρφωσης πρόσβασης στους πάνω από το ισόγειο ορόφους ή τους εσωτερικούς εξώστες ή αναβαθμούς εφόσον:

α) Το εμβαδόν των εσωτερικών εξωστών (πατάρια) ή αναβαθμών αποτελεί ποσοστό μέχρι 50% του εμβαδού της κύριας αίθουσας και όχι περισσότερο των 100 τ.μ. και η χρήση του είναι ίδια με αυτή της κύριας αίθουσας ή οι εσωτερικοί εξώστες ή αναβαθμοί έχουν βοηθητική χρήση.

β) Το συνολικό μεικτό εμβαδόν των πάνω από το ισόγειο ορόφων είναι μικρότερο των 200 τ.μ. και συγχρόνως

γ) το μεικτό εμβαδόν κάθε ορόφου είναι μικρότερο των 70 τ.μ.

Προσοχή! Οι εξαιρέσεις αυτές δεν ισχύουν, αν η χρήση του κτιρίου είναι η μοναδική στον οικισμό και ταυτόχρονα στους πάνω από το ισόγειο ορόφους υπάρχουν χρήσεις για εξυπηρέτηση κοινού διαφορετικές από αυτές που υπάρχουν στον ισόγειο όροφο.