Στα κομματικά επιτελεία έχουν καταγράψει ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου τις προβληματικές περιφέρειες και τους νομούς με δεξαμενές που μπορούν να προσδώσουν δυναμική και να καλύψουν ελλειμματικές καταστάσεις. Στη βάση αυτή έχουν καταστρωθεί και οι περισσότερες περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι σε αυτή τη φάση εστιάζουν σε περιοχές όπου η συσπείρωση της κομματικής βάσης πρέπει να ενισχυθεί. Σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν έχουν αμφιβολία ότι οι βασικοί εκλογικοί στόχοι καθενός θα κριθούν κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εξού και ο ειδικός σχεδιασμός για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά αναγνωρίζουν ότι γενικότερα για τον Βορρά, από τη Δυτική Μακεδονία έως τη Θράκη, απαιτείται πλήρης χαρτογράφηση, καθώς εκεί μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις με «ακροβολισμούς» ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στον Βορρά επενδύει και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για ένα ρυθμιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση, σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη παίρνουν θέση στην προεκλογική αφετηρία, δίνοντας πρωτίστως έμφαση στις περιφέρειες όπου καταγράφουν χαμηλές πτήσεις…

Νέα Δημοκρατία

Ανά περιφέρεια και νομό – νομό «χτίζει» την εκλογική στρατηγική της η ΝΔ και ρίχνει το βάρος πρωτίστως στην ενδυνάμωση της γαλάζιας παρουσίας στις πιο δύσκολες για την παράταξη περιοχές. Επειτα από τον διακηρυγμένο στόχο – ως προβολή αυτοπεποίθησης – από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνουν «γαλάζιες» η Κρήτη και η Αχαΐα, περιοχές στις οποίες ο ίδιος βρέθηκε στο τέλος του 2022, ανοίγει άμεσα σήμερα ένας νέος κύκλος εξορμήσεων του Πρωθυπουργού στα… βόρεια. Εκεί άλλωστε, στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη, υπάρχουν κάποιες από τις περιοχές που η ΝΔ αναγκάζεται να δώσει μεγαλύτερη προσοχή. Το γαλάζιο στρατόπεδο θέλει ουσιαστικά να ανατρέψει τις δυναμικές που καταγράφει σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα σε Κοζάνη ή Φλώρινα, με δεδομένο ταυτόχρονα ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιχειρούν εισβολές ο ένας στα κάστρα ή στις γκρίζες ζώνες του άλλου όσο πλησιάζει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης, με ειδικότερο βάρος στη μάχη της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτών ο Μητσοτάκης ανοίγει σήμερα στην Κομοτηνή το αναπτυξιακό πλάνο «Θράκη 2030» (όπως ο ίδιος έχει κάνει για τη Δυτική Ελλάδα και για την Πελοπόννησο), ενώ με διανυκτέρευση στην πρωτεύουσα του Εβρου, την Αλεξανδρούπολη, σχεδιάζει για το Σάββατο τόσο εγκαίνια έργου (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής) όσο και μίνι ΔΕΘ, καθώς θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα. Οπως άλλωστε έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στο γαλάζιο στρατόπεδο ζυγίζουν προσεκτικά ισορροπίες και… προειδοποιήσεις στη βόρεια Ελλάδα (πολλοί στοιχηματίζουν ότι ο Μητσοτάκης θα επιλέξει εκεί μία από τις τρεις υποψηφιότητές του), θεωρώντας εκλογικά κρίσιμη σειρά περιοχών από τη Λάρισα και πάνω. Από την άλλη στη ΝΔ καταγράφουν και «καλές» περιφέρειες, εστιάζοντας περισσότερο στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θεσσαλία, όπου επίσης είναι στα σκαριά μια πρωθυπουργική περιοδεία με αναπτυξιακό μήνυμα.

Το Μαξίμου θέλει να έχει παρουσιαστεί ένα ξεχωριστό προγραμματικό σχέδιο στην έδρα κάθε περιφέρειας – ασχέτως του αν αυτή ανήκει στις καλές ή στις γκρίζες περιοχές – μέχρι την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση θεωρείται βέβαιο ότι όλες οι γαλάζιες δυνάμεις θα πέσουν στο λεκανοπέδιο και ιδίως στην Α’ Αθήνας και στη Δυτική Αττική.

ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε κόμμα έχει τα κρυφά χαρτιά του αλλά και τις γκρίζες ζώνες του. Στον δρόμο για την κάλπη, ο μεγάλος χάρτης που έχει ανοιχθεί στην Κουμουνδούρου καρφιτσώνει τις περιφέρειες που υπάρχει προσδοκία και εκείνες που απαιτείται δουλειά λόγω δυσκολιών ή αδύναμης επιρροής. Για παράδειγμα στα θετικά καταγράφονται ήδη και το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα – για τη δεύτερη ακούγεται και για υποψηφιότητα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που μάλιστα περιγράφεται ως κάστρο για την Κουμουνδούρου.

Στα δύσκολα «κυκλώνεται» η δυτική Μακεδονία λόγω ακόμη Πρεσπών και το Βόρειο Αιγαίο λόγω Μεταναστευτικού. Με αυτά τα δεδομένα αλλά και με προσδοκίες για περιοχές, όπως η Α’ Θεσσαλονίκης, η Ηπειρος στο σύνολό της (πλην Θεσπρωτίας) αλλά και η Κρήτη που δείχνει εσχάτως να ανεβαίνει στην κόντρα με το ΠΑΣΟΚ, αναπροσαρμόζεται και το πρόγραμμα των περιοδειών του Τσίπρα και των στελεχών του και ο οδικός χάρτης των πιο ειδικών στρατηγικών του κόμματος. Εδώ, στα συν, οι του εκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν και τη Δυτική Αττική και τον Δυτικό Τομέα της Αθήνας (στο δεύτερο ρίχνονται στη μάχη ονόματα όπως η Εφη Αχτσιόγλου και η Ρένα Δούρου). Υπάρχει όπως λένε και «κοινωνικό ενδιαφέρον για ευάλωτες οικονομικά περιοχές» από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με προσδοκίες βλέπουν και την Β’ Πειραιά και εδώ παράλληλα με τη μετωπική με τη ΝΔ θα διεξαχθεί και μπρα ντε φερ με το ΠΑΣΟΚ. Πιο δύσκολη η αποστολή σε Δράμα, Χίο, Σέρρες, Κιλκίς, Καστοριά, Πιερία, Πέλλα και Λασίθι αλλά και σε νομούς της Πελοποννήσου όπως στη Λακωνία, την Αρκαδία και την Αργολίδα όπου θα είναι επίσης βαρόμετρο ως νομοί για την Κουμουνδούρου.

Και εδώ υπάρχει το στοίχημα της ρηγμάτωσης των μεγάλων γαλάζιων δεξαμενών αλλά και του ανοίγματος καταρχάς σε ένα πιο κεντρώο κοινό και δεύτερον στο σώμα των αναποφάσιστων και της αποχής. Πάντα στις μηχανές σκαναρίσματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Θράκη ενώ σε όλες τις περιοδείες λαμβάνεται υπόψη πως οι μεγάλες πόλεις έχουν επιπτώσεις πιο άμεσα από τις πολλαπλές κρίσεις (ενέργεια, τιμές) ενώ οι πόλεις της περιφέρειας ή ολόκληρες γεωγραφικές ενότητες απαιτούν πιο ειδικές ατζέντες όπως η Θεσσαλία με τα αγροτικά ζητήματα αλλά και την επιρροή της ΝΔ που δεν είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη.

ΠΑΣΟΚ

Τα «κάστρα» του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στις δύο περιφέρειες που διαχρονικά αποτελούν προπύργια της παράταξης: στην Κρήτη και τη Δυτική Ελλάδα. Στην πρώτη, η εντοπιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη σε συνδυασμό με την παραδοσιακή δύναμη του ΠΑΣΟΚ προεξοφλούν ένα «δυνατό» αποτέλεσμα σε Ηράκλειο και Λασίθι, ενώ αντίστοιχη προσπάθεια καταβάλλεται στο Ρέθυμνο, το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του κόμματος – πιο δύσκολο είναι το έργο στα Χανιά. Στη Δυτική Ελλάδα, που περιλαμβάνει την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, το ποσοστό του κόμματος θεωρείται δεδομένα μεγαλύτερο από το πανελλαδικό -το 2019, και οι τρεις περιφέρειες είχαν «δώσει» βουλευτή στο Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και στα Δωδεκάνησα, αλλά και στη Θράκη.

Στις «μαύρες τρύπες» περιλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Ηπειρος – για διαφορετικούς λόγους η καθεμία. Στην Αττική, παρότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, επικεντρώνεται το βάρος όλης της εκλογικής προσπάθειας, λόγω και της νέας απογραφής, ενώ το ποσοστό φαίνεται πως συνεχίζει να είναι χαμηλότερο από το ποσοστό που συγκεντρώνει το κόμμα πανελλαδικά. Γι’ αυτό είναι βέβαιο πως μεγάλο μέρος της προσπάθειας ειδικά τον τελευταίο προεκλογικό μήνα που η καμπάνια θα είναι επίσημη, θα πέσει πάνω στην Αττική – ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή τα ψηφοδέλτια χτενίζονται για να είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρά και να προσελκύσουν ψηφοφόρους από όλο το προοδευτικό φάσμα. Αντίστοιχη σημασία θα δοθεί στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, το άλλο αστικό κέντρο που τα προηγούμενα χρόνια σημειώνονταν χαμηλές πτήσεις. Στην Ηπειρο, μετά την αλλαγή εδρών στην (διεδρική, πλέον) Αρτα, το ΠΑΣΟΚ έχει βλέψεις για έδρα μόνο στα Ιωάννινα, πράγμα που σημαίνει ότι στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της περιοχής η μάχη δίνεται περισσότερο για συλλογικούς, παρά για προσωπικούς λόγους. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλία, όπου μετά τις αλλαγές στη Μαγνησία, το βάρος για έδρα «σηκώνει» η Λάρισα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προγραμματίζει από τις αρχές Φεβρουαρίου, μετά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, επισκέψεις σε τέσσερις περιφέρειες, ξεκινώντας επί της ουσίας τον προεκλογικό αγώνα από εκεί, με στόχο να συσπειρώσει τις κοινωνικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και να υπενθυμίσει τη δυναμική της προσπάθειας που ξεκίνησε με την εκλογή του, τον Δεκέμβριο του 2021. Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να κωδικοποιήσουν το πρόγραμμά τους, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστό σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία απευθύνεται.