Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πληθαίνουν οι αναφορές για «οχλήσεις» από την αστυνομία αρκετών από όσους... τόλμησαν να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των προηγούμενων ημερών κατά των συνεχιζόμενων λοκντάουν και των μαζικών τεστ στην Κίνα, σηκώνοντας ενίοτε τη φωνή τους και κατά του καθεστώτος και του ίδιου του Σι Τζινπίνγκ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι χθες η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη, γεγονός που αποτυπώθηκε και στη σημαντική άνοδο των δεικτών τόσο στο χρηματιστήριο της Σαγκάης όσο και στις διεθνείς αγορές, που επηρεάζονται σαφώς από τις εξελίξεις στην Κίνα.
Οπως είπαν στο Reuters κάποιοι από αυτούς, λαμβάνουν τηλεφωνήματα για να παρουσιαστούν στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, ενώ ορισμένοι φοιτητές δηλώνουν πως οι διευθύνσεις των ιδρυμάτων τους ζητούν να απαντήσουν εάν συμμετείχαν σε κάποια από τις εκδηλώσεις. «Σπεύδουμε απεγνωσμένα να σβήσουμε τους διαλόγους από τα διάφορα chat», τόνισε χαρακτηριστικά (και ανώνυμα) κάποιος που έλαβε ενεργά μέρος στα όσα συνέβησαν - προφανώς από τον φόβο να ελεγχθούν τα κινητά και οι υπολογιστές τους και να βρεθούν «ένοχοι».
Σαν τη γάτα με το ποντίκι
Την ίδια στιγμή, πάντως, προκαλούν εντύπωση τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αναδεικνύουν την ευρηματικότητα των διαδηλωτών, κυρίως των νέων, στην προσπάθειά τους να βρουν τρόπους να επικοινωνήσουν και να διαδώσουν τις ιδέες τους, παρακάμπτοντας το τείχος ασφαλείας που έχουν υψώσει οι Αρχές και τον Μεγάλο Αδελφό που παραμονεύει ανά πάσα στιγμή. Ηταν - και, ως έναν βαθμό, συνεχίζει να είναι - ένα παιχνίδι κυριολεκτικά της «γάτας με το ποντίκι» ανάμεσα σε διαμαρτυρόμενους και αστυνομία, με τους πρώτους να σημειώνουν αρκετές επιτυχίες.
Για του λόγου το αληθές, όπως γράφει το σχετικό ρεπορτάζ των «New York Times», στη Σαγκάη μια αγρυπνία μετατράπηκε σε νυχτερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί κρατούσαν ένα λευκό φύλλο χαρτιού, σε μια σιωπηρή καταγγελία της λογοκρισίας και σε ένδειξη περιφρόνησης προς το κράτος. Στο Πεκίνο, επίσης, στο πανεπιστήμιο Τσινγκχούα, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία της χώρας, φοιτητές ανήρτησαν μια μαθηματική εξίσωση η οποία αποδίδεται στον ρώσο φυσικό Αλεξάντερ Φρίντμαν, το επώνυμο του οποίου στα κινεζικά σημαίνει «ελεύθερος άνθρωπος».
Στο δε Ιντερνετ, όπου επιτρέπεται να περνούν μόνο τα θετικά μηνύματα και τα αρνητικά μπλοκάρονται, αρκετοί κατέφυγαν στην ειρωνεία: γέμισαν τους «τοίχους» τους με τα κινεζικά ιδεογράμματα που σημαίνουν «ναι», «καλό» και «ορθό», διαμηνύοντας έτσι τη δυσφορία τους, αφού πρώτα είχαν περάσει το τεστ της λογοκρισίας. Αλλοι, πάλι, δεν δίστασαν να αξιοποιήσουν τους ιστοχώρους μέσω των οποίων γίνονται γνωριμίες και κλείνονται ραντεβού - εκτός των άλλων, για να κάνουν γνωστούς και τους τόπους στους οποίους έχουν οριστεί οι συγκεντρώσεις.
Απογοήτευση από την Apple
Πάντως, όπως σημείωνε χθες σε δικό της ρεπορτάζ η «Handelsblatt», υπάρχει μία αμερικανική επιχείρηση - και μάλιστα από τις κορυφαίες - η οποία μοιάζει να έχει απογοητεύσει τους Κινέζους που επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι. Πρόκειται για την Apple, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες έχει περιορίσει δραστικά τη λειτουργικότητα της εφαρμογής Aidrop, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των iPhone να μεταδίδουν πληροφορίες σε όσους βρίσκονται κοντά τους χωρίς τη διαμεσολάβηση δικτύου. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ, βοηθώντας τους ενδιαφερόμενους όχι μόνο να ανταλλάσσουν μηνύματα και πληροφορίες μεταξύ τους, αλλά και να ενημερώσουν τους κινέζους τουρίστες.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι περιορισμοί έχουν ισχύσει μόνο στην Κίνα, κάνει ορισμένους να κατηγορούν τον αμερικανικό όμιλο για «υπόγεια συναλλαγή», προκειμένου να διασφαλίσει τα τεράστια συμφέροντά του και τις παραγωγικές μονάδες που διαθέτει στη χώρα.