Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Οταν αναλάβαμε τα «παιδιά των νοσοκομείων» στην Αττική ήταν 340, έπεσαν στα 42 και σήμερα είναι περίπου 80», λένε στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι για να απαλειφθεί το φαινόμενο υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: «Πιο γρήγορες διαδικασίες, για να καταλάβουμε αν τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν στην οικογένειά τους και δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος φιλοξενίας - όπως ο ξενώνας που δημιουργήσαμε στο Παίδων Πεντέλης, δυναμικότητας 12 παιδιών - έτσι ώστε οι ανήλικοι να μην καταλήγουν σε δωμάτια νοσοκομείων, να μην αλλάζουν διαρκώς δομές και συνεπώς να καθυστερεί η οικογενειακή αποκατάστασή τους». Αλλωστε, επτά στα 10 παιδιά επιστρέφουν τελικά στους γονείς ή στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.
Μηχανισμός επείγουσας αναδοχής. Ο Γιώργος Νικολαΐδης ψυχίατρος και διευθυντής Ψυχικής Υγείας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού επιμένει ότι η πάγια πρακτική των εισαγγελικών Αρχών όποτε τίθεται θέμα επείγουσας απομάκρυνσης ανηλίκου από το οικογενειακό περιβάλλον, που είναι «θα το βάλουμε στο νοσοκομείο», αποτελεί «απάντηση αμηχανίας». Διευκρινίζει ότι «ακόμη και η επιχειρηματολογία ότι πρέπει να γίνουν ιατρικές εξετάσεις ως επί το πλείστον δεν έχει βάση. Εάν εξαιρέσουμε περιπτώσεις σοβαρά σωματικά κακοποιημένων παιδιών, στην πλειονότητα τους οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν "περιπατητικά", χωρίς εισαγωγή».
Ποια είναι, όμως, η λύση αντί για τη φιλοξενία σε νοσοκομείο; Ο ειδικός επιμένει ότι αυτή είναι «η δημιουργία μητρώου επαγγελματιών αναδόχων, τους οποίους μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει η Αστυνομία ή η Εισαγγελία και να τους πει "παρότι είναι μεσάνυχτα, έγινε έφοδος σε ένα κοντέινερ, όπου βρέθηκαν έξι άτομα να κάνουν χρήση ναρκωτικών και μαζί τους ήταν δύο βρέφη που πρέπει κάπου να φιλοξενηθούν, έτσι θα τα φέρουμε σπίτι σας". Αυτό συμβαίνει σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο».