«Συνωστισμός» επικρατεί στην πλατφόρμα myΘέρμανση καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 1.600 ευρώ.

Η πλατφόρμα τις πρώτες 5 ώρες λειτουργίας δέχθηκε σχεδόν 70.000 αιτήσεις. Οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 για να υποβάλουν αίτηση, ενώ η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει «κλειδώσει» στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Στην πλατφόρμα τα νοικοκυριά θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βασικά βήματα:

  • Επιλέγω αν διαμένω σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • Επιλέγω αν είμαι ιδιοκτήτης ή ένοικος, οπότε συμπληρώνω τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
  • Επιλέγω είδος καυσίμου
  • Συμπληρώνω τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • Επιλέγω οικισμό
  • Συμπληρώνω τα τ.μ. της κατοικίας
  • Συμπληρώνω τον IBAN στο myAADE

Μέσω της εφαρμογής ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ για ποια είδη καυσίμων θέρμανσης πρέπει να καταχωρίσω αποδείξεις;

Για όλα τα είδη καυσίμων θέρμανσης, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα.

Υπέβαλα την αίτηση για το επίδομα θέρμανσης με τους προσωπικούς μου κωδικούς TAXISnet, αλλά τα παραστατικά αγοράς καυσίμων θέρμανσης αναγράφουν τον ΑΦΜ της συζύγου μου (ή το αντίστροφο). Θα υπάρξει πρόβλημα στη διασταύρωση των στοιχείων;

Θα υπάρξει πρόβλημα και δεν θα ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων μόνο αν πρόκειται για παραστατικά που αφορούν αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για τα  λοιπά είδη καυσίμων θέρμανσης η διασταύρωση θα ολοκληρωθεί χωρίς πρόβλημα. Στην περίπτωση προβλήματος, για να λυθεί και να ολοκληρωθεί η διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει εγκαίρως να προβείτε σε μία μόνο από τις δύο παρακάτω ενέργειες:

α) πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων (9 Δεκεμβρίου 2022), να κάνετε ανάκληση της αίτησής σας και να υποβάλει εκ νέου αίτηση η/ο σύζυγός σας με τους δικούς της/του κωδικούς TAXISnet.

β) αν δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον προμηθευτή σας (πρατηριούχο) να αλλάξει τον ΑΦΜ αγοραστή και να δηλώσει της/του συζύγου σας.

Πόσες αιτήσεις μπορώ να υποβάλω έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2021 – 2022;

Η εφαρμογή δεν έχει κάποιο όριο στο πλήθος των αιτήσεων που θα υποβάλετε, όμως μόνο η τελευταία υποβληθείσα αίτησή σας θα είναι σε ισχύ. Κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη. Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο την κύρια κατοικία σας.

Κατά τη χρονική περίοδο θέρμανσης 2022 – 2023, έχω προμηθευτεί περισσότερα του ενός είδη καυσίμων. Μπορώ να υποβάλω πολλαπλές αιτήσεις, μία για κάθε είδος καυσίμου;

Οχι. Kάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης και επίσης η κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη.

Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος;

Οχι.