Είναι μια στιγμή που θα απαιτηθεί ωριμότητα από όλες τις πλευρές. Κατ’ αρχάς από μεριάς των κυβερνώντων, της πολιτείας και βέβαια της Δικαιοσύνης. Οποια τυχόν καταγγελία ή αποκάλυψη υπάρχει για την τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος, να χυθεί άπλετο φως και οι αποσαφηνίσεις να στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την πολιτική εξουσία και τη Δικαιοσύνη. Είναι ευθύνη και χρέος των κυβερνώντων, αλλά και συνολικά των θεσμών να μη μένουν σκιές, αλλά και να ενεργοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία, ακόμη και με άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε οι απαντήσεις να είναι επαρκείς και να μην ανακυκλώνουν ερωτηματικά που «μολύνουν» το πολιτικό σκηνικό.

Από την άλλη όμως υπάρχει και μια μεγάλη υποχρέωση του Τύπου. Οι αποκαλύψεις πρέπει να είναι προϊόν έρευνας και αδιάψευστης τεκμηρίωσης των στοιχείων και όχι μια δημοσιογραφική ύλη που απλώς σκορπάει τις σκιές στο πολιτικό προσωπικό και καθίσταται ευάλωτη σε εργαλειοποιήσεις που στόχο έχουν το «χρηματιστήριο πολιτικών αξιών». Είναι μια συγκυρία για τη χώρα που δεν δικαιολογούνται μετέωρα ερωτήματα, αλλά και γκρίζες ζώνες μεταξύ πολιτικών, κράτους, Τύπου και θεσμών, αλλά σε αντίστιξη με αυτά μια απαιτούμενη βελτίωση και στερέωση των σχέσεων, ορίων και αλληλεπιδράσεων αυτών μεταξύ τους.

Κάθε καταγγελία να διερευνηθεί λοιπόν και κάθε φορέας που καταγγέλλει να προσκομίσει τα τεκμήριά του. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για σενάρια και αποχρώσες ενδείξεις.  Για να μη γίνει διπλά και τριπλά επικίνδυνο το σκηνικό που δημιουργείται.