Το 2021 από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος Σεπτεμβρίου τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν προχωρήσει σε 2.000 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Φέτος, το αντίστοιχο διάστημα οι παραβιάσεις έχουν υπερτριπλασιαστεί και έχουν φτάσει στον ασύλληπτο αριθμό των 7.671!

Aν ανατρέξει κανείς στα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ των παρελθόντων ετών θα διαπιστώσει πως μιλάμε για ρεκόρ 5ετίας στις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη. Ούτε το 2020 – τη χρονιά των προκλήσεων του «Ορουτς Ρέις» – ούτε το 2019, ούτε το 2018, τα αντίστοιχα 9μηνα, ήταν τόσο πολλές οι παραβιάσεις. Το 2022 οι αριθμοί της τουρκικής παραβατικότητας όχι απλώς λένε την αλήθεια για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά συμβαδίζουν απόλυτα και με την άνευ προηγουμένου προκλητικότητα που έχει επιδείξει έως σήμερα απέναντι στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το διάστημα η Αγκυρα εγείρει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και αμφισβητεί την κυριαρχία τους, εργαλειοποιεί επανειλημμένα το Προσφυγικό, απειλεί ανοιχτά με πρωτοφανείς εκφράσεις από τον ίδιο τον τούρκο πρόεδρο όπως «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα».

Στο ελληνικό Πεντάγωνο εδώ και αρκετούς μήνες μελετούν την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητα, αλλά και τα νέα στοιχεία της. Γι’ αυτό και έχουν δοθεί οι απαιτούμενες εντολές και για επαγρύπνηση αλλά και για ψυχραιμία.

Δεν είναι βέβαια μόνο τα ρεκόρ των παραβιάσεων που αναλύονται από το υπουργείο Αμυνας, το ΓΕΕΘΑ και τα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία. Είναι και αρκετά καινούρια ποιοτικά στοιχεία που φανερώνουν την εκτόξευση της τουρκικής προκλητικότητας. Για παράδειγμα φέτος έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση το φαινόμενο τουρκικά αεροσκάφη να προχωρούν σε νυχτερινές υπερπτήσεις, να πετούν δηλαδή τη νύχτα, αλλά και μεταμεσονύκτιες ώρες πάνω από ελληνικά νησιά. Εχουν καταγραφεί 39 τέτοιες υπερπτήσεις από την αρχή της χρονιάς έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι 25 υπερπτήσεις είχαν γίνει από τουρκικά μαχητικά στις 27 Απριλίου όταν η Αγκυρα είχε επιλέξει να τραβήξει στα άκρα την προκλητικότητα προχωρώντας την ίδια μέρα σε συνολικά 42 υπερπτήσεις και 191 παραβιάσεις. Από το καλοκαίρι και μετά όμως η Τουρκία στέλνει συστηματικά UAVs να πετούν νυκτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες πάνω από ελληνικά νησιά. Ενα σενάριο που έχει εξεταστεί είναι ότι η Τουρκία επιλέγει αυτή τη μορφή παραβατικότητας με στόχο να κάνει πόλεμο νεύρων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ενδέχεται επίσης η Αγκυρα να επιδιώκει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας τις νυκτερινές ώρες. Και βέβαια το κάνει χωρίς μεγάλο κόστος, με τα δεκάδες UAVs που διαθέτει, αφού έτσι κι αλλιώς πολλά μαχητικά της παραμένουν καθηλωμένα.

Αντίμετρα

Καινούργιο ποιοτικό στοιχείο της τουρκικής παραβατικότητας είναι επίσης η παγιοποίηση των παραβιάσεων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας. Εχει υπολογιστεί ότι φέτος κατά μέσο όρο 7 στις 10 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας είναι από UAVs. Πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν πάντως πως τα τουρκικά μη επανδρωμένα εντοπίζονται ταχύτατα ενώ έχει υπάρξει μέριμνα και για αντίμετρα, για αντιμετώπιση των UAVs όταν και αν κριθεί αυτό απαραίτητο.

Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δείχνουν επίσης ότι αρκετά ψηλά είναι μέχρι στιγμής και ο συνολικός αριθμός των υπερπτήσεων. Από την αρχή του 2022 έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 184. Δεν είναι οι περισσότερες της τελευταίας 5ετίας, όμως ο αριθμός είναι υψηλός αν αναλογιστεί κανείς πως το 2021, το αντίστοιχο διάστημα, οι υπερπτήσεις ήταν μόλις 19 και το 2018 25.