Τιτάνια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, με τη συμμετοχή ελικοπτέρου και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, ήταν σε εξέλιξη μέχρι τα ξημερώματα στα ανοιχτά των Κυθήρων, έπειτα από ναυάγιο σκάφους που μετέφερε μετανάστες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, στο σκάφος, το οποίο προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε, επέβαιναν περί τα 100 άτομα, ενώ στο σημείο έπνεαν άνεμοι εντάσεως έως εννέα μποφόρ. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ, ένα ναυτικό μίλι ανατολικά της γέφυρας των Μακρυκυθήρων, με τα στελέχη του Λιμενικού να δίνουν μάχη να σώσουν όσο περισσότερες ζωές μπορούσαν, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Ωστόσο, πηγές των Αρχών εξέφραζαν φόβους για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων και νεκρών. Επίσης, έως 15 άτομα φέρεται ότι ήταν εγκλωβισμένα σε βραχώδη ακτή και από τη θάλασσα ακούγονταν εκκλήσεις για βοήθεια.

Στο σημείο κατέπλευσε και το επιβατηγό της γραμμής «Aqua Jewel», ενώ πολίτες και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας έσπευσαν επίσης για να συνδράμουν στην επιχείρηση.