Χροιά… αποχαιρετισμού είχε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας αποχωρεί από τη θέση του και έτσι πραγματοποιεί την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα καθότι η θητεία του ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου.

Στο τιμόνι του ESM ο Ρέγκλινγκ έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα της ελληνικής κρίσης, όπως τα Μνημόνια, αλλά και την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία εφέτος. Για τον ESM η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελούν προτεραιότητα και οι αναφορές του Ρέγκλινγκ κάθε φορά που επισκεπτόταν την Ελλάδα είχαν επίκεντρο τη δημοσιονομική ισορροπία, όπως επίσης τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων. Σε δηλώσεις του προ ολίγων μηνών είχε αναφερθεί στην αξιοσημείωτη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας ενώ μιλώντας για την ευρωζώνη σημείωσε πως τα λάθη που έγιναν πριν από την κρίση δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο ήταν οι μακροοικονομικές προβλέψεις εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συζητήθηκε η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του πληθωρισμού. Στο τραπέζι της συνάντησης ήταν και η δύσκολη συγκυρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι  σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές της.

Ο ESM έχει επισημάνει ότι η ελληνική οικονομία επηρεάζεται λιγότερο από άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης από την τρέχουσα κρίση δεδομένου ότι είναι καλύτερα προστατευμένη από τη μεταβλητότητα των αγορών, ενώ η ύπαρξη υψηλών ταμειακών διαθεσίμων σημαίνει πως δεν υπάρχει πίεση άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση μετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Συµβουλίου Οικονοµικών Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Οικονομικών Μιχάλης Αργυρού και η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου.

Βραβείο

«Για την ελληνική κυβέρνηση, και για μένα προσωπικά, ο κ. Ρέγκλινγκ υπήρξε, τα τελευταία τρία χρόνια, ένας τακτικός συνομιλητής, που προσέγγιζε, καλόπιστα και δημιουργικά, κάθε ζήτημα προς συζήτηση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την απονομή του διεθνούς βραβείου «Λόρδος Βύρων» στον εκτελεστικό διευθυντή του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «η παραγωγική και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μας λειτούργησε καταλυτικά για την πρόοδο της χώρας».

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Κινδύνευει να μείνει ακέφαλος ο ESM

Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια εξεύρεσης του κατάλληλου υποψηφίου που θα διαδεχθεί τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM. Σε μια αναπάντεχη κίνηση, οι δύο μοναδικοί υποψήφιοι για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ο Λουξεμβούργιος Πιερ Γκραμένια και ο Πορτογάλος Χοάο Λεάο απέσυραν τις υποψηφιότητές τους, προκαλώντας πλήθος ερωτημάτων για την αδυναμία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε μια λύση κοινής αποδοχής σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τη σχετική είδηση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, ο οποίος δήλωσε πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις για να παρουσιάσει έναν υποψήφιο. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ESM (οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης) απέτυχαν να επιλέξουν τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ESM σε δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γερμανία εμπόδιζε τον διορισμό του πρώην υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία ήταν αντίθετες με την επιλογή του πρώην υπουργού του Λουξεμβούργου.