Για το άνοιγμα του επόμενου κεφαλαίου της υπόθεσης της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη προετοιμάζεται ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Χαριλάου Τρικούπη, με τα στελέχη της ομάδας του προέδρου και την «ομάδα κρούσης» των βουλευτών να εξετάζουν σενάρια και να οργανώνουν τη στάση που θα κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

Με πρώτη κρίσιμη ημερομηνία αυτή του ανοίγματός της και της πρώτης συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων μετά τη θερινή διακοπή, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 22 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας οπότε, την επόμενη Δευτέρα, θα δοθεί η «μάχη» για τον προγραμματισμό αυτής της συνεδρίασης καθώς και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Το αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών πριν από οποιοδήποτε άλλο κοινοβουλευτικό όργανο επιβεβαίωσε μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, παραπέμποντας στην πρώτη σχετική συνεδρίαση που είχε γίνει (παρουσία, μεταξύ άλλων, του παραιτηθέντος Παναγιώτη Κοντολέοντος), ζητώντας «αυτήν τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια στη Βουλή και στους πολίτες για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και όλων των υπολοίπων προσώπων από την ΕΥΠ και την παγίδευση με το Predator».Παράλληλα, δεν αποκλείεται να έχει κατατεθεί ήδη, πριν από το επίσημο άνοιγμα της Δευτέρας, και το αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

Εξεταστική. Ως προς τις προσδοκίες τους για την εξεταστική, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι σαφή και συγκεκριμένα. Επιθυμούν μια στοχευμένη διερεύνηση ευθυνών και των πραγματικών περιστατικών που άπτονται της υπόθεσης του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεκριμένα. Το αντικείμενο διερεύνησης της εξεταστικής είναι κρίσιμο σημείο, τονίζουν. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως οι ιδέες για επέκταση της χρονικής περιόδου που θα κληθεί να ερευνήσει η εξεταστική, υποκρύπτουν διάθεση συμψηφισμών, αποπροσανατολισμού και, τελικά, συγκάλυψης. Τι θα κάνουν αν, τελικά, επικρατήσει μια τέτοια πρόταση; Αυτή τη στιγμή δεν αποκλείουν καμιά πιθανή αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης συμμετοχής σε μια τέτοια επιτροπή. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, με έμφαση ότι, σε κάθε περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης προσωπικά θα επιμείνουν στη θεσμική οδό που έχουν εξαρχής επιλέξει.