Τη φετινή χρονιά λόγω των αυξητικών τάσεων που καταγράφονται στα φοιτητικά ενοίκια, αρκετοί φοιτητές αναμένεται να υιοθετήσουν τη συγκατοίκηση, αναζητώντας οικονομικές κατοικίες σε περιοχές όμορες των σχολών τους και παράλληλα κοντά σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως σε στάση του μετρό.

Οπως αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μπάκας, είναι εντελώς λογικό όταν ένα νέο παιδί από την περιφέρεια έρχεται στην Αθήνα, να θεωρεί ότι όλες τις αποστάσεις θα πρέπει να τις καλύπτει εντός 10-15 λεπτών. Οταν όμως εγκλιματιστεί στους ρυθμούς της πρωτεύουσας, θα κατανοήσει ότι ακόμη και μεταφορικό μέσω να διαθέτει, οι ρυθμοί, οι αποστάσεις και ο χρόνος μετακίνησης είναι εντελώς διαφορετικοί. Ενώ, ακόμη και στην καθημερινότητά του, όταν θελήσει να συναντηθεί με συμφοιτητές του ή συντοπίτες του που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Αττικής, θα πρέπει να δαπανήσει ακόμη και 30-35 λεπτά για τη μετακίνησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, είναι σημαντικό ο νέος φοιτητής να ελέγχει τη διασύνδεση των μέσων μαζικής μεταφοράς προς τη σχολή του στην εκάστοτε περιοχή που επιλέγει να αναζητήσει φοιτητική στέγη. Μην ξεχνάμε ότι στην Αθήνα λειτουργούν τρόλεϊ, τραμ, λεωφορεία, ηλεκτρικός και μετρό όπου εύκολα, οικονομικά και με ασφάλεια μπορείς να μετακινηθείς.

Η μετακίνηση. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει στο πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω, πλέον Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν και το Περιστέρι, περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει στάση μετρό για άμεση μετακίνηση στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και όλες τις περιοχές του Νομού Αττικής που διαθέτουν σταθμό. Ενώ, μέσω λεωφορείου, εύκολα και εντός 10-15 λεπτών μέσω της Λ. Θηβών ή/και Λ. Αθηνών (Λ. Καβάλας) μπορείς να βρεθείς στην πύλη της σχολής στο Αιγάλεω.

Το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να αναζητήσουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο τη συγκατοίκηση. Μην ξεχνάμε ότι η Νίκαια και ο Κορυδαλλός διαθέτουν σταθμό του μετρό από τις 7 Ιουλίου 2020. Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που επιλέγουν τις άνωθεν περιοχές και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – πρώην ΑΤΕΙ Αιγάλεω – διότι μέσω της Λ. Θηβών με ένα λεωφορείο μπορούν να επιστρέψουν στη φοιτητική τους κατοικία εύκολα και γρήγορα.

Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας και της Παντείου μπορούν εύκολα να διαμείνουν στον Υμηττό, στη Δάφνη, στον Βύρωνα και στην Ηλιούπολη. Μην ξεχνάμε ότι η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορείς να μετακινηθείς σε όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που επιλέγουν κυρίως οικογένειες. Ενώ από τον Υμηττό και τον Βύρωνα εύκολα με το λεωφορείο μπορείς να μετακινηθείς μέσω της Λ. Βουλιαγμένης – Ηλιουπόλεως σε στάση του μετρό.

Ανακαινισμένα. Σημαντικές αυξήσεις τη φετινή χρονιά καταγράφονται και στις άλλοτε οικονομικότερες περιοχές, όπως η Νίκαια και ο Κορυδαλλός, που από τον Ιούλιο του 2020 απέκτησαν σταθμό του μετρό. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ακίνητα πλέον που διατίθενται προς μίσθωση είναι ακίνητα που στην πλειονότητά τους είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα.  

Οσοι φοιτητές επιλέξουν να διαμείνουν πλησίον του κέντρου της Αθήνας, μπορούν να επιλέξουν περιοχές που διαθέτουν διαμερίσματα με 2 Υ/Δ άνω των 60 τμ με το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται στα 500-550 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν στις δημοφιλείς περιοχές του κέντρου το μηνιαίο ζητούμενο μίσθωμα των 500-550 ευρώ αφορά μικρά δυαράκια ή/και επιπλωμένες γκαρσονιέρες. Πολλές περιοχές του ευρύτερου κέντρου των Αθηνών διαθέτουν πολύ καλή μεταφορική διασύνδεση μέσω των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού, που αποτελούν τα γρηγορότερα μέσα μαζικής μεταφοράς.