Σε χαμηλούς τόνους και ψυχραιμία επέμεινε τις προηγούμενες μέρες η Αθήνα και ενώ η τουρκική προπαγάνδα για την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο οργίαζε. Η ελληνική διπλωματία απαντούσε σε κάθε ρητορική πρόκληση της Αγκυρας επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο και υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παρασυρθεί σε κορόνες ξεφεύγοντας από τη δική της πολιτική γραμμή της σύνεσης και της διεθνούς νομιμότητας.

Την εν λόγω θέση επανέλαβε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στις δηλώσεις Ακάρ και πολύ πριν ακόμα γίνουν οι ανακοινώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πού θα κατευθυνθεί τελικά το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν».

Η κυβέρνηση τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις προκλήσεις, επεσήμανε ο Οικονόμου, τονίζοντας για μία ακόμα φορά ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι προστατευμένα.

Για την Αθήνα είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός, όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι «η παγκόσμια κοινότητα έχει εμπεδώσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του διεθνούς δικαίου σε αντίθεση με τον αναθεωρητισμό άλλων χωρών».

ΤΡΟΛΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΚΑΡ. «Ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της Τουρκίας δεν προσθέτουν τίποτα παραπάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας ότι «με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την ειρήνη στην περιοχή και τη σταθερότητα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

Οσον αφορά δε τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ότι το Καστελλόριζο είναι τόσο κοντά στις τουρκικές ακτές που μπορούν να κολυμπήσουν ακόμα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μέχρι εκεί, ο Οικονόμου απάντησε προτείνοντας έναν κολυμβητικό αγώνα ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή ελλήνων και τούρκων κολυμβητών. Προκειμένου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να δούμε το όλο ζήτημα πιο αποφορτισμένα «και με έμφαση στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες».

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Στο ζήτημα της αλληλεγγύης της ΕΕ στάθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ενώ αναμένονταν οι ανακοινώσεις Ερντογάν. Ο Ανδρουλάκης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μη στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του τούρκου προέδρου, ενώ διεμήνυσε ότι «οι Ελληνες δεν ζητάμε αλληλεγγύη, αλλά την απαιτούμε, αφού άλλωστε την προσφέρουμε απλόχερα σε ανάλογες περιπτώσεις, που διακυβεύουν την ασφάλεια της ΕΕ».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ. Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν ελέγχει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Δύσης συνολικά έκανε (Σκάι) ο Αγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, σημειώνοντας ότι το γεωτρύπανο μπορεί, αφού ξεκινήσει τις εργασίες του σε ένα σημείο, να μετακινηθεί στη συνέχεια σε άλλο ανάλογα και με τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν. Ο Συρίγος συνέδεσε την προαναγγελία του Ερντογάν για νέα επιχείρηση στη Συρία με το διπλωματικό παζάρι του τούρκου προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι «αναζητά κάπου μια εύκολη νίκη, μια νίκη εντυπώσεων».