Κατά τον Πάνο Σκουρλέτη, για να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει τη χιλιοτραγουδισμένη προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, πρέπει να υπάρξουν από τώρα προγραμματικές συγκλίσεις «για να είναι γνωστές στον κόσμο έτσι ώστε από τώρα να αρχίσει να δημιουργείται μια δυναμική». Προφανώς το γεγονός ότι μόνο ο Βαρουφάκης εμφανίζεται κάπως ανοιχτός σε αυτό το ενδεχόμενο δεν προβληματίζει κανέναν στην Κουμουνδούρου. Αναμενόμενο, θα μπορούν να λένε μετά «δεν φταίμε εμείς που χάσαμε, φταίνε οι άλλοι που δεν μας βοήθησαν».

Καζάνι

Βλέπει εκλογές το φθινόπωρο ο Δημήτρης Παπαδημούλης επειδή «η οικονομία δεν πάει καλά και μαζεύει πολύ ατμό το καζάνι της κοινωνικής δυσαρέσκειας». Το άλλο το καζάνι, εκείνο που ρίχνουν οι πολίτες τους φέροντες κυβερνητική εμπειρία ασχέτως της ιδεολογικής τους τοποθέτησης, και μέσα στο οποίο βράζει πια και το κόμμα του, όλο το ξεχνάνε στο αναμμένο μάτι οι αριστεροί.

Οφελος

Από την τηλεόραση μας ενημέρωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης ότι δεν θα κάνει την τέταρτη δόση, αφού δεν υπάρχει μεγάλο όφελος για τις ηλικίες 30 με 59 – ενώ είπε πως ακόμη κι όσοι έχουν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας θα έχουν ένα μικρό όφελος της τάξης του 5% με 10% αν την κάνουν. Μέχρι λοιπόν να έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, που θα καλύπτουν και την Ομικρον, καλύτερα να φοράμε μάσκα στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς με συνωστισμό. Γιατί άλλος τρόπος προστασίας δεν υπάρχει.

Ρητορική

Ο Αδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε προχθές ξανά το βιβλίο του «Απλά Μαθήματα Ρητορικής». Στην εκλογική του περιφέρεια αυτή τη φορά  γιατί οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά έχουμε και τοξικό κλίμα. Πάντως, οφείλω να αναγνωρίσω στον υπουργό ότι μπορεί να παραδώσει τέτοια μαθήματα. Ενδεχομένως όχι τόσο για την παραδοσιακή μορφή της εν λόγω τέχνης, η οποία βασίζεται στα επιχειρήματα και στη μεταφορά νοήματος, όσο για το θεατράλε ύφος που χτίζεται πάνω στο συριστικό ηχόχρωμα.