Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα στην προεκλογική - ή τη γενικότερη - ατζέντα της Τουρκίας. Το αντίθετο μάλιστα. Δημοσιογράφοι και διπλωμάτες υποστήριζαν ότι το θέμα των «ελληνοτουρκικών» δεν είναι από αυτά που «πουλάνε» στην Τουρκία. Η οικονομική κρίση, η ανάγκη αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, η έμφαση στο 2023 και η ανάγκη του Ερντογάν να εμφανίσει τη χώρα του ενόψει των 100 ετών από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους ως διεθνή και ισχυρό παίκτη περνάει και μέσω της πολιτικής της Αγκυρας απέναντι στην Αθήνα.
Η διέξοδος μέσω της τόνωσης του εθνικισμού ωστόσο αναγνωρίστηκε «έγκαιρα» από τον Ερντογάν που άρχισε να «εκπαιδεύει» το τουρκικό κοινό, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να ακολουθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα οποία μάλιστα καταγγέλλουν τον Ερντογάν για «υποχωρητικότητα» απέναντι στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιτέθηκε σφοδρά στον Ερντογάν χρησιμοποιώντας τα ελληνοτουρκικά, καταγγέλλοντάς τον ότι δεν λέει τίποτα για τα νησιά «υπό κατοχή». Επανέλαβε δε ότι η Ελλάδα «έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου» ενώ υποστήριξε πως όταν καθηγητές και στρατιωτικοί έθιγαν το ζήτημα της «στρατιωτικοποίησης των νησιών» ο Ερντογάν επέλεγε να μην κάνει «κιχ» ενώ τώρα «κάνει τον νταή». Παραπέμποντας στο παρελθόν υπενθύμισε στον Ερντογάν ότι οι απειλές που εξαπολύει προς την Ελλάδα είναι κενό γράμμα, καθώς όπως τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου, Ετσεβίτ και Ερμπακάν όταν πήραν το «τουρκικό τμήμα» της Κύπρου δεν προειδοποίησαν κανένα…
Αντίστοιχα επίθεση στον Ερντογάν με αιχμή την παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στο άτυπο δείπνο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, χθες, πραγματοποίησε και ο βουλευτής του CHP Ουτκού Τζακιροζέρ, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για το ΝΑΤΟ. Διερωτήθηκε μάλιστα πώς μπορεί ο Ερντογάν να κάθεται «στο ίδιο τραπέζι με τον Αναστασιάδη σε επίπεδο ηγετών, όταν έχει την ευκαιρία να πει "όχι" σε αυτό;».
Η εργαλειοποίηση του εθνικισμού έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η πρόεδρος του ακροδεξιού «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, πριν από μερικές μέρες θέλοντας να απαντήσει στη σεξιστική επίθεση Ερντογάν που χαρακτήρισε «σάπιες τσούλες» τις διαδηλώτριες του Γκεζί, το έκανε αναφερόμενη στη Μικρασιατική Καταστροφή, δείχνοντας την πόλωση, λέγοντας ότι «αυτή την προσβολή, δεν την κάνει ούτε ο Ελληνας που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τον έριξαν στη θάλασσα».
Ενα κλίμα που όσο βαδίζουμε προς τις τουρκικές εκλογές του 2023 αναμένεται να κλιμακώνεται δίνοντας άλλοθι, ακόμα και υποχρεώνοντας τον τούρκο πρόεδρο για ακραία ρητορική και θέσεις απέναντι στην Αθήνα, σε εκρηκτικό περιβάλλον.