Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τη μεριά των προοδευτικών δυνάμεων με στόχο την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι πάγιο, προβλέπεται από την πρόσφατη ομόφωνη πολιτική απόφαση του συνεδρίου του, αλλά ο τρόπος που αυτές τις ημέρες ανακινήθηκε μετακίνησε την αντιπαράθεση στο 2015.
Η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία και «διάβασε» το άνοιγμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΜέΡΑ25, αλλά και σε άλλες αριστερές δυνάμεις ως μια καλή ευκαιρία να προσθέσει ένα σημείο αντιπαράθεσης στον μακρύ προεκλογικό διάδρομο: το 2015, αλλά και το πρώτο εξάμηνο της συριζαϊκής διακυβέρνησης. Από την Κουμουνδούρου επιμένουν πως οι συνεργασίες ή οι συγκλίσεις είναι προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής που ευαγγελίζονται, με τον όρο να είναι προοδευτικές, πάνω στα «5 συν 1» σημεία τους, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα. «Οι συνεργασίες είναι μία από τις θεμελιώδεις αντιλήψεις μας, εξού και θεσπίσαμε την απλή αναλογική» ανέφερε στην τελευταία συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας («Εφημερίδα των Συντακτών»). Βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν θέλει να πάει σε εκλογές απολογούμενη για τον Βαρουφάκη, αλλά πάνω στο δικό της νέο πολιτικό σχέδιο, με νέα πρόσωπα, με νωπή την πρώτη φάση μετασχηματισμού του κόμματος μετά το συνέδριο, με ανοίγματα και δομική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Βέβαια για ένα μέρος των επικριτών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βλέπει με φοβικότητα ή ενοχή τη διακυβέρνησή του και δεν έκανε εκτεταμένα αυτοκριτική για αυτήν - πέραν της επαναλαμβανόμενης ρήσης «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη».
Οι συμπληγάδες. Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν πως συνέταξαν ολόκληρη έκθεση για τις ημέρες εκείνες και μάλιστα με συγγραφείς έμπειρα στελέχη τους. Κι εδώ είναι οι συμπληγάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Να πείσει εκ νέου ρεαλιστικά τον κόσμο για το σχέδιό του, αλλά και σε αυτό να χωρέσει όλες τις δυνάμεις που θα καλόβλεπαν προοδευτική σύγκλιση. Η στόχευση ή οι προσδοκίες δεν είναι για το ΠΑΣΟΚ ή το ΜέΡΑ25 ή το ΚΚΕ. Για το πρώτο η Κουμουνδούρου ακολουθεί μια πιο έμμεση τακτική πίεσης. «Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έρχεται η ώρα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη το άνοιγμα είναι διαφορετικό, ενώ όλο και πυκνότερα η στρατηγική της Κουμουνδούρου αποσαφηνίζεται: κυβέρνηση μη κομματική, αλλά με ρίζες στην κοινωνία. Εδώ η στρατηγική προφανώς έχει απώτερο στόχο τη ρευστοποίηση της δεξαμενής του ΜέΡΑ25, αλλά το δεύτερο δεν φαίνεται προς το παρόν να προσέρχεται σε διάλογο, αν αυτός δεν έχει τις δικές του 7 συν 1 τομές - εκ των πραγμάτων πολλές εξ αυτών μακριά από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. η ακύρωση των εξορύξεων). Αν για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το πρώτο εξάμηνο είναι ένα δύσκολο σημείο που βγάζει σκελετούς από την ντουλάπα, για το ΜέΡΑ25 είναι συχνά και όλο και πιο επαναλαμβανόμενα το σημείο - ή ένα εξ εκείνων - που δομικά το διαφοροποιεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύει τον άλλο δρόμο. Το βέβαιο είναι πως στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η ΝΔ θα πάει με στρατηγική να θυμίζει τη συνύπαρξη Τσίπρα - Βαρουφάκη ως παραλλαγή του διλήμματος που θα θέτει: «Κυβέρνηση ή χάος;».