Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Δύο νέες εφεδρείες για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας κατά τη χειμερινή περίοδο σπεύδει να προσθέσει στις ήδη υπάρχουσες η κυβέρνηση, με φόντο το περαιτέρω κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης.
Η πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», αφορά την αποθήκευση ποσοτήτων φυσικού αερίου στην υπόγεια αποθήκη που υπάρχει στη γειτονική μας Βουλγαρία. Κίνηση την οποία έχει ήδη κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η δεύτερη, όπως ανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, είναι η θέση σε λειτουργία εντός του φθινοπώρου της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ ισχύος 660 Μεγαβάτ στην Κοζάνη. Πρόκειται για την «Πτολεμαΐδα V», η οποία έρχεται να προστεθεί στις υπάρχουσες που λειτουργούν και θα συνεχίσουν να παράγουν ρεύμα για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.
Η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχει λάβει, όπως η προσθήκη της νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και η θέση σε επιφυλακή μονάδων φυσικού αερίου ώστε αν χρειαστεί να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, θωρακίζεται απέναντι στο σενάριο της βίαιης διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου.
1 Αποθήκευση φυσικού αερίου
Απούσης υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS) στην Ελλάδα, ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να εγκριθεί στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και προβλέπει την υποχρεωτική αποθήκευση από όλα τα κράτη - μέλη ποσοτήτων ίσων με το 15% της κατανάλωσης, βρίσκει τη χώρα μας να αναζητά λύσεις στα γειτονικά κράτη. Μία από τις λύσεις που εξετάζουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο ΔΕΣΦΑ είναι η αποθήκευση ποσοτήτων για λογαριασμό των ελλήνων προμηθευτών αερίου στη μεγάλη υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας που διαχειρίζεται η Snam. Ωστόσο το εγχείρημα συναντά τρομερές δυσκολίες - ο αγωγός TAP για να επιστρέψει το αέριο στη χώρα μας, αν χρειαστεί, δεν λειτουργεί με ανάστροφη ροή - αλλά και οι Ιταλοί, κατά τις πληροφορίες, δεν φέρονται ιδιαίτερα ζεστοί… Αν και πληροφορίες θέλουν τις δύο κυβερνήσεις να προχωρούν στη θέσπιση πλαισίου ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αποθήκευση. Με δεδομένες αυτές τις χρονοβόρες διαδικασίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας κινήθηκε, λένε οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», και έχει ήδη αποθηκεύσει μικρές ποσότητες στην ΥΑΦΑ Chiren της Βουλγαρίας. Οι ποσότητες είναι της τάξης των 200.000 Μεγαβατωρών και αρκούν για μία μέρα πλήρους κατανάλωσης αερίου.
2 Η πλωτή δεξαμενή LNG
Εντός του επόμενου μήνα, του Ιουλίου, αναμένεται να δέσει στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το δεξαμενόπλοιο που θα αυξήσει τη δυναμικότητα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Το FSU θα αποτελέσει ουσιαστικά για την περίοδο Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2023 την τέταρτη δεξαμενή των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο νησάκι της Ρεβυθούσας. Το δεξαμενόπλοιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει χωρητικότητα 136.000 κυβικά μέτρα και θα αυξήσει την αποθηκευτική χωρητικότητα στα 361.000 κυβικά μέτρα. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολη η αναζήτηση ποσοτήτων LNG ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας καθώς και της γειτονικής Βουλγαρίας. Ισχυρή εφεδρεία για τη χώρα μας αποτελεί και ο αγωγός TAP, που φέρνει ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
3 Η επιστροφή του λιγνίτη
Η κυβερνητική απόφαση να αυξηθούν κατά 50% οι εξορύξεις στα ορυχεία του λιγνίτη είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα έχουν στις αυλές τους αυξημένα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για τη λειτουργία τους για περισσότερες ώρες αν απαιτηθεί. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί και η καινούργια μονάδα της ΔΕΗ, η «Πτολεμαΐδα V». Η ισχύς της είναι στα 660 MW και, όπως δήλωσε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο Κώστας Σκρέκας, εντός του φθινοπώρου θα τεθεί σε λειτουργία. Πέραν αυτών, όμως, των λύσεων, ήδη είναι σε ετοιμότητα αν χρειαστεί μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, της ΔΕΗ και της ΗΡΩΝ, να λειτουργήσουν με πετρέλαιο για να εξοικονομηθεί αέριο και να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.
4 Περικοπές ρεύματος
Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το έκτακτο σχέδιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ενεργειακή κατανάλωση και την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας. Η ΡΑΕ έχει ήδη συντάξει έκτακτο σχέδιο και ανάλογα με τη διαβάθμιση του κινδύνου που θα εκδηλωθεί προβλέπει τη λήψη επειγόντων μέτρων προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ολικό μπλακάουτ. Οι δύο πιο κύριες απειλές είναι η διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου καθώς και η εκδήλωση κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της χώρας. Σε ακραία σενάρια, η ΡΑΕ προβλέπει ακόμη και την εκ περιτροπής ηλεκτροδότηση των καταναλωτών προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα ενεργειακής επάρκειας.