Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε φάση (δι)εμφυλίου εισέρχεται ο παγκόσμιος αθλητισμός με αφορμή την απόφαση της Παγκόσμιας Κολυμβητικής Ομοσπονδίας (FINA) να απαγορεύσει ουσιαστικά τη συμμετοχή των διεμφυλικών αθλητών στις διοργανώσεις της.
Για πολλά χρόνια το ζήτημα θεωρούνταν ιδιαίτερα ευαίσθητο και απέφευγαν να το ακουμπήσουν οι διεθνείς ομοσπονδίες. Τώρα όμως δεν έχουν επιλογή. Η εμφάνιση πολλών τρανς αθλητριών σε ανώτατο επίπεδο όπως η αρσιβαρίστρια Λόρελ Χάμπαρντ, η κολυμβήτρια Λία Τόμας και η πρωταθλήτρια στην ποδηλασία Εμιλι Μπρίτζες αναγκάζουν τις αθλητικές αρχές να πάρουν αποφάσεις. Και όπως φαίνεται, θα είναι επώδυνες και θα προκαλέσουν διχασμό στην αθλητική και επιστημονική κοινότητα.
Σεισμός
Η απόφαση της FINA να απαγορεύσει στις τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν στις διεθνείς διοργανώσεις της προκάλεσε σεισμό. Το βασικό της επιχείρημα είναι πως αθλήτριες όπως η Τόμας, η οποία έγινε η πρώτη τρανς που κατέκτησε εθνικό τίτλο στο NCAA, διατηρούν σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα στην αντοχή, τη δύναμη, την ταχύτητα και το μέγεθος των πνευμόνων όταν περνούν ανδρική εφηβεία, ακόμα κι αν αργότερα η τεστοστερόνη καταστέλλεται.
Ερευνα των βιολόγων Εμα Χίλτον και Τόμι Λούνγκμπεργκ σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί η καταστολή της τεστοστερόνης στη μυϊκή μάζα και τη δύναμη στις διεμφυλικές γυναίκες «δείχνουν σταθερά πολύ μέτριες αλλαγές οι οποίες συνήθως ανέρχονται σε περίπου 5% μετά από θεραπεία 12 μηνών».
Δεύτερη μελέτη της διεμφυλικής Τζοάνα Χάρπερ του πανεπιστημίου Λάφμπορο διαπίστωσε πως «η δύναμη μπορεί κάλλιστα να διατηρηθεί σε τρανς κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της ορμονικής θεραπείας».
Η FINA δεν θα επιτρέπει στο εξής να συμμετέχουν σε αγώνες γυναικών όσοι ξεκίνησαν τη «μετάβασή» τους σε μεγαλύτερη ηλικία από τα 12 έτη ή την έναρξη της εφηβείας.
Η συγκεκριμένη απόφαση βάζει ουσιαστικά τέλος στις ελπίδες της Τόμας να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ανοίγει τον δρόμο ώστε να επιβληθούν παρόμοιοι περιορισμοί και από άλλες διεθνείς ομοσπονδίες.
«Ανοιχτές» κατηγορίες για τρανς
Για να χρυσώσει το χάπι η FINA θα δημιουργήσει «ανοιχτές» κατηγορίες για τους τρανς αθλητές. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτή την εξέλιξη, αλλά αν δεν υπάρχουν αρκετοί αθλητές να συμμετέχουν δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθούν οι διοργανώσεις.
Η Σούιλερ Μπέιλαρ, που έγινε η πρώτη τρανς κολυμβήτρια στην κατηγορία Ι του NCAA ως μέλος της ανδρικής ομάδας του Χάρβαρντ, θεωρεί «ανέφικτη» την «ανοιχτή» κατηγορία.
«Σκεφτείτε αν η Λία έπρεπε να συμπεριληφθεί στην Ολυμπιακή Ομάδα - τώρα είναι η μόνη γνωστή τρανς αθλήτρια που συμμετέχει στο κορυφαίο επίπεδο της κολύμβησης. Ποια θα συμμετείχε εναντίον της;».
Η απόφαση της FINA προκαλεί έντονο σκεπτικισμό για τους ανθρώπους που έχουν βιώσει όσο κανείς άλλος την περιθωριοποίηση. Ωστόσο πολλές αθλήτριες δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, όπως η ολυμπιονίκης του 1984, Νάνσι Χόγκσχεντ-Μακάρ.
«Είμαι ενθουσιασμένη που η ηγεσία στο άθλημά μας υπερασπίστηκε τη δικαιοσύνη για τις γυναίκες. Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε την κατηγορία για τα κορίτσια και τις γυναίκες αλλά ταυτόχρονα προσπαθούμε να αναδιαρθρώσουμε με όλους τους διαφορετικούς τρόπους για να συμπεριληφθούν και οι διεμφυλικοί χωρίς να διαλύσουμε τη γυναικεία κατηγορία», υπογράμμισε.
«Ηταν προφανές»
Η κολυμβήτρια του Πανεπιστημίου του Κεντάκι Ράιλι Γκέινς η οποία έκανε τον ίδιο χρόνο με τη Λία Τόμας στο πρωτάθλημα του NCAA και μοιράστηκαν την πέμπτη θέση στα 200 μέτρα ελεύθερο επιδοκίμασε την απόφαση της FINA, για την οποία είπε πως είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Προφανώς δεν είμαι επιστήμονας. Αλλά ήμουν κάποια που ήταν εκεί και έζησε όλη την εμπειρία και υπήρχε κατάφωρη διαφορά. Ηταν προφανές για μένα και προφανές για τις συναθλήτριές μου», δήλωσε η Ράιλι. Οι διοργανωτές του πρωταθλήματος του NCAA είχαν μόνο ένα βραβείο για την πέμπτη θέση και ενημέρωσαν τη Ράιλι πως θα το δώσουν στην Τόμας ενώ το δικό της θα το έστελναν ταχυδρομικά. Φυσικά δεν της άρεσε καθόλου.
Οι περισσότεροι αθλητές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Βουδαπέστη αρνήθηκαν να τοποθετηθούν για το θέμα. Η Αυστραλή Μούσα Τζόνσον ήταν από τις εξαιρέσεις. «Αν είσαι γυναίκα εκεί έξω και αγωνίζεσαι με κάποιον άλλον, πώς θα ένιωθες αν το έκανες αυτό; Εχει να κάνει μόνο με τη δικαιοσύνη στον αθλητισμό», είναι η ξεκάθαρη θέση της υπέρ της απόφασης της FINA.
Μελέτη του 2019 του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτίμησε πως ποσοστό 1,8% από τα 15,3 εκατ. μαθητών στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ - περίπου 275.000 - είναι διεμφυλικά. Φυσικά ο αριθμός των αθλητών είναι ακόμα μικρότερος.
Η απόφαση της FINA μοιάζει σαν να χώρισε τα νερά της θάλασσας στη μέση.
Ο θρύλος του γυναικείου ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, Μέγκαν Ραπίνο στέκεται στο πλευρό των τρανς: «Δείξτε μου στοιχεία ότι οι τρανς γυναίκες παίρνουν τις υποτροφίες, κυριαρχούν σε όλα τα σπορ, κερδίζουν όλους τους τίτλους. Λυπάμαι αλλά δεν συμβαίνει. Υποστηρίζω 100% την ένταξη των τρανς. Ο κόσμος δεν ξέρει πολλά γι' αυτό», δήλωσε στο «Time». Κατά τη Ραπίνο η προσέγγιση στο ζήτημα πρέπει να γίνει από την οπτική γωνία του πώς θα συμπεριλάβουμε τους τρανσέξουαλ αθλητές και όχι το αντίστροφο. «Αυτό είναι σκληρό, και ειλικρινά είναι αηδιαστικό».
Υπέρ της απόφασης της FINA τάχθηκε η Κέιτλιν Τζένερ που έκανε τη διάσημη μετάβασή της το 2015, αλλά προηγουμένως είχε κατακτήσει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο δέκαθλο στους Αγώνες του 1976.
Ακόμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδοκίμασε την απόφαση ενώ η υπουργός Αθλητισμού της Βρετανίας Ναντίν Ντόρις θεωρεί πως θα ενθαρρύνει κι άλλες διεθνείς ομοσπονδίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της FINA.