Σε αναπτυξιακή τροχιά παραμένει η ελληνική οικονομία, η οποία παρ’ όλες τις αντιξοότητες έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δυναμική που ανέπτυξε μετά την άρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία με τη σφραγίδα του Eurogroup τον προσεχή Αύγουστο αποτελεί ορόσημο στην πορεία επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία αποτέλεσε ζητούμενο για περίπου δώδεκα χρόνια.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί τον επόμενο εθνικό στόχο, καθώς θα κλείσει και τυπικά τον επώδυνο κύκλο που άνοιξε με την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια και στη σκληρή λιτότητα. Πρόκειται για πρώτης τάξεως διακύβευμα, το οποίο όπως επισημαίνουν κορυφαίοι αναλυτές αλλά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πρέπει να υπονομευθεί για οποιοδήποτε λόγο, ώστε οι διεθνείς οίκοι να μεταθέσουν την αναβάθμιση της οικονομίας πέραν του 2023.

Αν και οι προκλήσεις είναι πολλές, με επίκεντρο τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση που τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της έναν πρώτης τάξης σύμμαχο: τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ. Πρόκειται για πακτωλό χρημάτων που μπορεί να στηρίξουν την προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός, οι ΑΠΕ, που έχουν όραμα και στόχους να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, αλλά και να συμβάλουν στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. «Οι καιροί ου μενετοί»…