Η εξωστρέφεια του οικοσυστήματος καινοτομίας σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα αποτελούν σήμερα στρατηγική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μέσα σε ένα διάστημα μικρότερο από τρία χρόνια, έχουμε ολοκληρώσει σημαντικές πρωτοβουλίες για να καλλιεργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να παράσχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία ώστε οι ταλαντούχοι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες να νιώθουν σιγουριά πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε παγκόσμια κλίμακα από την Ελλάδα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθήσαμε για να υποστηρίξουμε τον κόσμο της επιστήμης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική ετήσια αύξηση στον δείκτη έντασης των δαπανών Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D), της τάξεως του 17,2%, που σηματοδοτεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 10 ετών.

Αυτό μεταφράζεται στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία νέων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση της θέσης που κατέχει η χώρα μας σε διεθνείς δείκτες αξιολόγησης.

Για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το επενδυτικό περιβάλλον και για να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικό το επιχειρηματικό πλαίσιο που διαθέτουμε, αυξήσαμε το ποσοστό υπερέκπτωσης για τις δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης από το 130% στο 200%. Πρόκειται για ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο προκειμένου να ωθήσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο στην Ερευνα και Ανάπτυξη και για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις από το εξωτερικό. Σήμερα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα, όπως είναι οι Microsoft, EY, Applied Materials, Pfizer, Cisco, Amazon Web Services κ.ά., βρίσκονται ήδη εδώ πραγματοποιώντας επενδύσεις.

Οσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece εξελίσσεται συνεχώς και αποτελεί πλέον τον σύμμαχο της πολιτείας που παρέχει σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες στα μέλη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Μέχρι πρότινος, η ελληνική πολιτεία δεν είχε ορισμό για το ποιες επιχειρήσεις λογίζονται ως νεοφυείς. Δεν γνώριζε πόσες υπάρχουν, πού βρίσκονται, σε ποιον τομέα δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζομένους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν. Συνεπώς, όταν η πολιτεία δεν έχει όλα αυτά τα δεδομένα, αδυνατεί να σχεδιάσει αλλά και να εφαρμόσει αποτελεσματική πολιτική. Σήμερα, για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχουν απαντήσεις, στατιστικά στοιχεία και χαρτογραφημένα δεδομένα και η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του οικοσυστήματος. Το Elevate Greece είναι ουσιαστικά το εργαλείο μέσα από το οποίο παρέχονται εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), μετοχές προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Πλαισιώνεται επίσης από ένα σημαντικό δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών που δραστηριοποιείται στον χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές.

Οι παροχές που προσφέρονται από τους επίσημους υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες, ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.

Προκειμένου όμως να συνδέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τον χώρο της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την οικονομία γενικότερα ρυθμίσαμε για πρώτη φορά με αναλυτικό και συνεκτικό τρόπο τον θεσμό της εταιρείας – τεχνοβλαστού (spin-off). Το νέο νομοθετικό πλαίσιο εκσυγχρονίζει το πλαίσιο λειτουργίας των τεχνοβλαστών, με σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την ίδρυση, τη λειτουργία ή ακόμα και το κλείσιμό τους. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δίνει ώθηση ώστε να ενσωματωθεί στην πραγματική οικονομία η έρευνα και η επιστημονική γνώση που αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, με αμοιβαία οφέλη για όλους.

Επίσης, προωθήσαμε μέσω ΕΣΠΑ δράσεις όπως οι Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (Innovation Clusters) και τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) που έχουν στόχο να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες και τη δραστηριότητα της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας. Σχεδιάσαμε επιπλέον την πρωτοβουλία για την ωρίμανση και λειτουργία των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Προκειμένου να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καινοτομία στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δρομολογήσαμε τη δημιουργία δύο φυσικών χώρων καινοτομίας, ανάλογων με αυτούς που διαθέτουν σύγχρονες πόλεις του εξωτερικού. Η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενούν ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις και τμήματα R&D εταιρειών και βιομηχανιών, που θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες, παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας δείχνει πως έχει εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες. Οι ιστορίες επιτυχίας είναι ουκ ολίγες και υποχρέωση της πολιτείας είναι να συνεχίσει, με αμείωτη ένταση, να παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους να μπουν στην αγορά και να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αλλά και να κάνουν την κοινωνία και την οικονομία μας καλύτερες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και να αναδείξουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας, την Ελλάδα της δημιουργικότητας, της επιστήμης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ο Χρίστος Δήμας είναι υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Ερευνα και Καινοτομία και βουλευτής Κορινθίας