Την παραίτησή του από την αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη υπέβαλε ο Μπορίς Μποντάρεφ, συνοδεύοντάς τη μάλιστα με βαρύτατες καταγγελίες κατά του Κρεμλίνου και κάνοντας λόγο για τον «επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας και, ουσιαστικά, εναντίον ολόκληρου του δυτικού κόσμου». «Επί 20 χρόνια στη διπλωματική μου καριέρα έχει δει διαφορετικές εκδοχές της εξωτερικής μας πολιτικής, ποτέ όμως δεν αισθάνθηκα τέτοια ντροπή για τη χώρα μου όσο στις 24 Φεβρουαρίου» γράφει χαρακτηριστικά ο έμπειρος διπλωμάτης, με ειδίκευση στον έλεγχο των εξοπλισμών και τη μη διάδοση των πυρηνικών, στην ανάρτησή του στο LinkedIn.

Ο Μποντάρεφ, η πορεία του οποίου στο διπλωματικό σώμα είναι πρακτικά παράλληλη με την παρουσία του Πούτιν στην εξουσία, τονίζει πως η εισβολή «δεν αποτελεί απλώς έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού αλλά, πιθανότατα, το σοβαρότερο έγκλημα που έχει διαπραχθεί κατά του ρωσικού λαού». Ισχυρίζεται, επίσης, ότι «όσοι επινόησαν αυτόν τον πόλεμο επιδιώκουν μόνο ένα πράγμα – την παραμονή τους για πάντα στην εξουσία, τη διαμονή τους σε πομπώδη αλλά άγευστα παλάτια, τα ταξίδια με θαλαμηγούς των οποίων το μέγεθος και το κόστος ισούνται περίπου με τα αντίστοιχα για το σύνολο του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, καθώς και το να απολαμβάνουν απεριόριστη ισχύ και πλήρη ασυλία».

Την ίσια στιγμή, εντός της Ρωσίας, η ανηλεής διωγμός σε βάρος όσων αντιτίθενται στον πόλεμο και τολμούν να εκφράσουν δημοσίως τη γνώμη τους (ποινές φυλάκισης και πρόστιμα της τάξης των 30.000 ρουβλίων) έχει αναγκάσει αρκετούς να καταφύγουν στην ευρηματικότητά τους, προκειμένου να εκπέμπουν τα αντιπολεμικά τους μηνύματα κωδικοποιημένα. Ενας από τους τρόπους που έχουν επινοηθεί, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των «Los Angeles Times», είναι το σύνθημα «όχι πόλεμος» να αποτυπώνεται με τρεις και πέντε αστερίσκους αντιστοίχως.

Επίσης, έχει ανασυρθεί ένα σύμβολο της σοβιετικής εποχής, με το οποίο η κρατική τηλεόραση ανήγγελλε τον θάνατο κάποιου ηγέτη: η μετάδοση της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι – με τις μπαλαρίνες που ζωγραφίζονται με σπρέι τώρα στους τοίχους να στέλνουν το μήνυμα της ανάγκης να υπάρξει αλλαγή στην ηγεσία του Κρεμλίνου. Μια ακόμα λέξη-κωδικός θεωρείται το «Grus 200» (Φορτίο 200), που συναντάται σε τοίχους της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και άλλων πόλεων. Είναι γνωστή από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, τη δεκαετία του ’80, όταν παρέπεμπε στα φέρετρα και τους σάκους με τους νεκρούς στρατιώτες που επέστρεφαν από εκεί – συμβολίζοντας, πλέον, τις μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία.