Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του «Time» με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Μάλιστα, το σχετικό σχόλιο στο αμερικανικό περιοδικό υπογράφεται από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τονίζει πως «στον πρόεδρο Ζελένσκι οι Ουκρανοί διαθέτουν ένα ηγέτη αντάξιο του ηρωισμού και της αντοχής τους», καθώς πολεμούν για την πατρίδα και την ελευθερία τους. «Υπάρχουν πολλά περίεργα πράγματα εδώ», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που στάθηκε και στο γεγονός ότι το άρθρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν (ο οποίος επίσης είναι ανάμεσα στους 100) υπογράφεται από τον φυλακισμένο αντίπαλό του Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου χθες απορρίφθηκε η έφεση κατά της 9ετούς φυλάκισης.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Οι χώρες της Δύσης δεν πρέπει να ανταλλάσσουν την ασφάλειά τους με το οικονομικό κέρδος, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2 και την κινεζική εμπλοκή στην κατασκευή των δικτύων επικοινωνίας 5G. «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι οικονομικές μας επιλογές έχουν συνέπειες για την ασφάλειά μας. Η ελευθερία είναι πιο σημαντική από το ελεύθερο εμπόριο, η προστασία των αξιών μας είναι πιο σημαντική από το κέρδος», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν επιχειρηματολογεί συνολικά κατά του εμπορίου με την Κίνα.

Ιγκορ Ντόντον

Τη σύλληψη του φιλορώσου πρώην προέδρου της Μολδαβίας και ηγέτη της αντιπολίτευσης σήμερα, με την κατηγορία της διαφθοράς, ανακοίνωσε χθες η κρατική τηλεόραση Moldova 1 και το ρωσικό RIA. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου ηγέτης είναι ο Ντόντον, έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα της σύλληψης, ενώ η φιλοδυτική πρόεδρος, Μάγια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020, δεν προέβη σε σχόλιο καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ για να γιορτάσει τα 50α της γενέθλια.

Βίκτορ Ορμπαν

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χθες στην Ουγγαρία ο πρωθυπουργός της, μέσω βίντεο που δημοσιοποίησε στο Facebook, με το επιχείρημα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του επιβάλλουν στον ίδιο και το υπουργικό συμβούλιο να λαμβάνουν τάχιστα αποφάσεις, μέσω διαταγμάτων και να έχουν περιθώρια ελιγμών. Σημειώνεται πως ο Ορμπαν – ο οποίος χθες διεμήνυσε εκ νέου ότι δεν πρέπει να τεθεί καν προς συζήτηση στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας το θέμα του ενεργειακού εμπάργκο κατά της Ρωσίας – έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο μέτρο άλλες δύο φορές, στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης και της πανδημίας.