Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στην άρνησή του να δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θέτοντας όρους στους ηγέτες των δύο χωρών με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο. Ομως η προσοχή στρέφεται τώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς έχει ξεκινήσει άτυπα η προεκλογική εκστρατεία για τις κρίσιμες εκλογές της επόμενης χρονιάς. Η ένταση αυξάνεται καθώς το Σάββατο χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη της κορυφαίας πολιτικού της αντιπολίτευσης Τζανάν Καφταντζίογλου για προσβολή του προέδρου και του κράτους. Οι διαδηλωτές στην κεντρική συνοικία του Μαλτεπέ έψαλαν τραγούδια και κυμάτισαν σημαίες της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας.
Η 50χρονη Καφταντζίογλου, επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Κωνσταντινούπολη, καταδικάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο σε φυλάκιση 4 ετών και 11 μηνών επειδή είχε κάνει αναρτήσεις στο παρελθόν υπέρ μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κάθειρξη 10 ετών με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και της «προσβολής του αρχηγού του κράτους». Βάσει του τουρκικού νόμου, όσοι καταδικάζονται σε φυλάκιση κάτω των 5 ετών παίρνουν αναστολή, οπότε, σύμφωνα με νομικούς, η Καφταντζίογλου δεν θα φυλακιστεί. Από την πρώτη στιγμή, η ίδια καταγγέλλει διαρκώς ότι πρόκειται για «πολιτική δίωξη» που στοχεύει στην τιμωρία της επειδή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης το 2019. Η Καφταντζίογλου θεωρείται «η αρχιτέκτονας» της νικηφόρας προεκλογικής εκστρατείας του Εκρέμ Ιμάμογλου, του υποψηφίου του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος νίκησε δύο φορές τον εκλεκτό του Ερντογάν. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε αυτή την «πολιτική απόφαση» και δήλωσε ότι στέκει «στο πλευρό της προέδρου μας».
«Ο Ερντογάν εντείνει την καταστολή όσο χάνει έδαφος λόγω της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στη χώρα» ανέφερε στο Twitter η Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, γενική διευθύντρια του ινστιτούτου προβληματισμού IstanPol, για την οποία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του τούρκου προέδρου «προσπαθεί να εκδικηθεί επειδή έχασε την Κωνσταντινούπολη», αλλά και να τρομάξει τον δήμαρχο της πόλης Ιμάμογλου, ο οποίος θεωρείται ένας από τα τρία στελέχη της αντιπολίτευσης που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές.
Καθώς το πολιτικό θερμόμετρο στο εσωτερικό της χώρας ανεβαίνει, ο Ερντογάν επιμένει στις αξιώσεις του προς τη Σουηδία και την Φινλανδία. Το Σάββατο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λέγοντάς του ότι δεν βλέπει θετικά την ένταξή τους εάν δεν του δείξουν ξεκάθαρη υποστήριξη και συνεργασία στη μάχη εναντίον των τρομοκρατών - ή μάλλον, εναντίον των κούρδων μαχητών τους οποίους εκείνος χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Σε tweet μετά τη συνομιλία ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί λύση.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι θα βρεθεί λύση. Ο πρόεδρος Ερντογάν πάντως ζητεί να εξασφαλίσει όσα περισσότερα μπορεί για να άρει το βέτο του. Το Σάββατο συνομίλησε επίσης τηλεφωνικά με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, από τους οποίους ζήτησε «να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα, δείχνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ», ενώ ζήτησε να αρθεί και το εμπάργκο στην εξαγωγή όπλων που επιβλήθηκε στην Τουρκία το 2019 μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, τον Οκτώβριο του 2019.
Ο τούρκος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εργαστούν μαζί για να ξεκλειδώσουν ζωτικής σημασίας δρόμους ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά αποθέματα σιτηρών». Ο Τζόνσον ενθάρρυνε τον Ερντογάν να συνεργαστεί με τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών εν όψει της συνόδου κορυφής στη Μαδρίτη τον Ιούνιο και είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο για στήριξη. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε ότι άρθηκαν οι περιορισμοί στις εξαγωγές που εφάρμοζε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Τουρκία σχετικά με την πώληση όπλων.