Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στις 48 ώρες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα καταγράφηκαν επίσημες και ανεπίσημες επαφές, δημόσιες τοποθετήσεις και πριβέ συζητήσεις με συνολικά οκτώ σημεία «σταθμούς» (δύο στον Λευκό Οίκο, τέσσερα στο Καπιτώλιο, ένα στην Τζορτζτάουν, ένα σε κεντρικό ξενοδοχείο) και πολύ περισσότερα μηνύματα για το παρελθόν, το σήμερα και τις προοπτικές της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο διεθνώς μεταβαλλόμενο τοπίο. Στο μυαλό του Πρωθυπουργού από τη στιγμή που το αεροσκάφος του προσγειώθηκε στη βάση Αντριους και ο ίδιος μεταφέρθηκε στο Blair House και αντίκρισε τη γαλανόλευκη στον «ξενώνα» των προσκεκλημένων
της αμερικανικής κυβέρνησης υπήρχε ένας βασικός στόχος: «η επανατοποθέτηση», όπως περιγράφουν στενοί συνεργάτες του. Και ο στόχος ήταν διπλός: να επανατοποθετήσει με αυτοπεποίθηση τη χώρα στο (ασταθές) περιβάλλον νέων προκλήσεων και ταυτόχρονα να επανατοποθετήσει με σαφήνεια τις σχέσεις Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτές ήταν οι δύο ράγες στις οποίες κινήθηκε ο Μητσοτάκης. Από τη λεωφόρο Πενσυλβάνια, αρχικά στο Οβάλ Γραφείο μπροστά από το τζάκι και δίπλα στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και έπειτα σε πιο χαλαρό κλίμα στο ανατολικό δωμάτιο σε δεξίωση παρουσία αμερικανών αξιωματούχων και ελλήνων από τις δύο όχθες του Ατλαντικού, μέχρι τη στιγμή που έκλεισε το ταξίδι στο δείπνο των ομογενειακών οργανώσεων στην ίδια «γειτονιά», στο Willard Hotel δίπλα στον φωτισμένο Λευκό Οίκο, ο Μητσοτάκης ήθελε με κάθε τρόπο να βγάλει μπροστά τις αξίες της χώρας και την εικόνα της ως παράγοντα σταθερότητας σε ένα τοπίο ανατροπών.
Νέα σχέση. Εχοντας στο μεταξύ απευθύνει την ιστορικού χαρακτήρα ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο και έχοντας συναντήσει κατ' ιδίαν στον λόφο του Καπιτώλιου για περίπου 15 λεπτά την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, για λίγο περισσότερο με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και επιπλέον με μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ο ίδιος και το κυβερνητικό επιτελείο κοιτάζουν πλέον στην επόμενη μέρα, στο πώς θα χτιστεί περισσότερο η σχέση Αθήνας - Ουάσιγκτον. «Δίνει το περιθώριο για να συμβεί αυτό, να χτίζουμε με νέα δυναμική τη σχέση δηλαδή, εκείνο το διακομματικό χειροκρότημα από τα όρθια μέλη του Κογκρέσου, το standing ovation που κέρδισε ο Μητσοτάκης, κινητοποιώντας σκέψεις και συναισθήματα στα έδρανα αλλά και στα θεωρεία», σχολιάζει υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας. Το είπε έστω πιο λακωνικά ο ισχυρός άνδρας της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ με την αποστροφή του «αυτή είναι μια καλή εβδομάδα», συζητώντας με έλληνες δημοσιογράφους μερικές ώρες έπειτα από την παρουσία του Μητσοτάκη στην κοινή σύνοδο Γερουσίας και Βουλής και αφότου από τους χώρους του Λευκού Οίκου αποκαλύφθηκε επίσημα η απόφαση του Μαξίμου να μη χάσει το ανοιχτό παράθυρο για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, από τα οποία έχει αποκλειστεί η Τουρκία. Αντίθετα σύντομα γίνεται το πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις έως και 24 μηνών με την αποστολή του Letter of Request .
Ειδικά μέσα στους επιβλητικούς χώρους του Καπιτώλιου ο Πρωθυπουργός είχε τις πιο εκτενείς παρασκηνιακές συζητήσεις με το αμερικανικό σύστημα. Στο μενού, «πολύ αναλυτικά» η Τουρκία και οι προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος, αλλά όχι με «κραυγές». Με χάρτες για την ακρίβεια, αφενός εκείνος της - κατά την Τουρκία - «Γαλάζιας Πατρίδας» αφετέρου οι υπερπτήσεις επτά ημερών. Αυτό που ήθελε ο Μητσοτάκης, αφήνοντας τα στοιχεία πάνω στο γραφείο της Πελόζι και όχι μόνο, είναι να εξηγήσει παραστατικά τα τεκταινόμενα. Με ευθεία καταδίκη του αναθεωρητισμού, ο Μητσοτάκης επέλεξε εύσχημη σύγκριση Ρωσίας και Τουρκίας ενώ έπαιξε και θα παίζει το χαρτί της ενέργειας, με δεδομένη την αμερικανική στήριξη για πρότζεκτ που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας (ηλεκτρικές διασυνδέσεις κ.ά.), με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο και με δεδομένη την επιδίωξη της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η νέα αφετηρία διαφαίνεται και από όσα συμφωνήθηκαν στον Λευκό Οίκο για άμεση εκκίνηση συνεργασίας στα διμερή θέματα ενέργειας. Ο νέος σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Νίκος Τσάφος, αναμένεται να επιστρέψει μόνιμα στην Αθήνα εντός του Ιουνίου, αφήνοντας την έδρα για την ενέργεια και τη γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον ενώ (θα) είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον σύμβουλο του Μπάιντεν για τα ενεργειακά Ερικ Χοκστάιν.