Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ως εξαιρετική περιγράφεται από στελέχη των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου και Ναυτιλίας η συνεργασία με τη Frontex, ενώ, όπως τονίζουν με νόημα, σε περίπτωση που αποχωρήσει, οι περιπολίες από πλευράς Λιμενικού Σώματος θα συνεχιστούν κανονικά, καθώς ο οργανισμός λειτουργεί επικουρικά και με σκάφη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει ανασχεδιασμός για την κάλυψη των περιοχών που επιτηρούν σήμερα τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Αλλωστε, εκτός από την έντονη παρουσία στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου - κυρίως σε Λέσβο και Σάμο - σκάφη της Frontex περιπολούν επίσης στο Ιόνιο - από Κεφαλονιά ως Κέρκυρα - για την αποτροπή παράνομων μεταφορών μεταναστών στην Ιταλία.
Μετά την αποχώρηση του Φαμπρίς Λεζερί, στις 30 Απριλίου, ο οργανισμός λειτουργεί υπό προσωρινή διοίκηση, με την πολιτική και φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος να παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις για τη διαδοχή του. Εντούτοις, μέχρι τον ορισμό νέου εκτελεστικού διευθυντή και νέου συμβουλίου καμία απόφαση για επιχειρησιακές αλλαγές δεν μπορεί να ληφθεί. Την ίδια στιγμή, εντούτοις, τα περιστατικά παράνομης εισόδου στα ελληνικά νησιά είναι και πάλι σχεδόν καθημερινά.
Το 2019, σε 2.142 περιστατικά, οι λιμενικοί εντόπισαν 65.106 πρόσφυγες και μετανάστες και συνέλαβαν 173 διακινητές. Εναν χρόνο μετά, σε 319 περιστατικά, εντοπίστηκαν 10.074 πρόσφυγες-μετανάστες και συνελήφθησαν 62 διακινητές και πέρυσι εντοπίστηκαν 4.677 πρόσφυγες-μετανάστες και συνελήφθησαν 74 διακινητές. Στο πρώτο τετράμηνο του 2022 έχουν εντοπιστεί 1.488 πρόσφυγες-μετανάστες και έχουν συλληφθεί 16 διακινητές.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 - στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης - η Frontex είχε φτάσει κοντά στην έξοδο από τη χώρα, μόλις πέντε χρόνια μετά την άφιξη των στελεχών της στον Πειραιά, ακριβώς για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Το... λουκέτο τελικά αποφεύχθηκε έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.
Στον Εβρο. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», η Αθήνα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Κομισιόν για το μεταναστευτικό σχέδιό της (2021-2027). Σε αυτό το πλαίσιο, στο προσχέδιο πρότασης που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεχίζει το δημοσίευμα, περιλαμβάνεται αίτημα για να της επιτραπεί η χρήση πόρων της ΕΕ για την επέκταση, κατά 80 χιλιόμετρα, του φράκτη στα σύνορα με την Τουρκία (ήδη έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 28 χιλιομέτρων).
Το... debate για το εάν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την οικοδόμηση φρακτών στα εξωτερικά σύνορα χωρών της ΕΕ προέκυψε το φθινόπωρο, όταν 12 κράτη-μέλη απέστειλαν γραπτό αίτημα στην Κομισιόν, ζητώντας την παροχή χρημάτων για σχετικές κατασκευές. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε είχε απορρίψει κατηγορηματικά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για «συρματοπλέγματα και τοίχους». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει νόμιμα, άποψη που ενστερνίζεται και η Ελλάδα, επικαλούμενη το πρόγραμμα Border Management and Visa Policy.