Η εικόνα που εξέπεμψε η χώρα με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ιστορική ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν μια εικόνα ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Αυτή η εικόνα, για να συντηρηθεί, απαιτεί αλλαγές σαν κι εκείνες που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση κατά την εκλογή της, το 2019, και για τις οποίες ψηφίστηκε από τους έλληνες πολίτες.

Ο χρόνος που χάθηκε τα δύο χρόνια της πανδημίας ήταν πολύτιμος. Στην πράξη, φάνηκε πως ποτέ οι συνθήκες δεν είναι απολύτως κατάλληλες για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, καθώς ζούμε σε μια εποχή που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη. Οταν όμως χρόνος δεν υπάρχει, μια κυβέρνηση καλείται να τον δημιουργήσει. Παρά τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του για όλη την Ευρώπη, είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, ειδικά σε πεδία όπου οι καθυστερήσεις είναι διαχρονικές.

Δύο από αυτές αφορούν, όπως θα διαβάσετε σήμερα στα «ΝΕΑ», το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ΑΕΙ, που έχουν βρεθεί πρόσφατα στο πεδίο της δημόσιας συζήτησης. Η δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει δεν θα είναι εύκολη, όμως το μόνο βέβαιο είναι πως δεν μπορούν να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει, για να καλύψει το διάστημα που χάθηκε και να καταφέρει να επιβεβαιώσει και στο εσωτερικό όσα βλέπουν οι εταίροι της στο εξωτερικό.