Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του ενεργειακής κρίσης στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, με τους αναλυτές να περιμένουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα απαντούν στον πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ιστότοπος Euractiv, αναμένεται να καλέσει τα κράτη - μέλη να εντείνουν τις προετοιμασίες ακόμη και για την περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου και για ένα πλήρους κλίμακας «σοκ εφοδιασμού» σε ενέργεια, εξετάζοντας έκτακτα μέτρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ των νέων μέτρων που σχεδιάζουν οι Βρυξέλλες στο ακραίο σενάριο είναι η άμεση παρέμβαση στην αγορά με «μια μέγιστη ρυθμιζόμενη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις (ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ)».
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν θα κάνει ειδική αναφορά σε μέτρα για την άμεση εξοικονόμηση ενέργειας, όπως οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι η κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.
Την ίδια ώρα σύγχυση έχει δημιουργηθεί από την Κομισιόν στην ΕΕ για τον τρόπο πληρωμών προς την Gazprom για το φυσικό αέριο. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Μόσχας να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό σε ρούβλια για να πληρώσουν για το φυσικό αέριο, παρόλο που το μπλοκ εξακολουθεί να αποφεύγει να θέσει γραπτώς αυτόν τον περιορισμό, αναφέρει το Bloomberg. Το ζήτημα έχει διχάσει το μπλοκ, με την Πολωνία και τη Βουλγαρία να αποφασίζουν από τον Απρίλιο ότι δεν θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Ρωσίας και ότι θα μείνουν χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο. Ομως εταιρείες όπως η ιταλική Eni SpA, η γερμανική Uniper SE και η αυστριακή OMV AG έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες εδώ και εβδομάδες προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να συμμορφωθούν με τη ρωσική απαίτηση να αρχίσουν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια χωρίς να προσκρούουν στις κυρώσεις της ΕΕ. Το μπλοκ έχει εκδώσει δύο σειρές κατευθυντήριων γραμμών για το θέμα μέχρι στιγμής, οι οποίες αφήνουν πολλά περιθώρια για ερμηνεία - μάλλον επίτηδες όπως φαίνεται. Τη Δευτέρα η Κομισιόν σε ανακοινώσεις της δεν απαγόρευσε στις εταιρείες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια. Ωστόσο χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια θα υπερέβαινε τις συστάσεις και θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων.
Ομως δεν υπάρχει ακόμα τίποτα γραπτό που να εμποδίζει ρητά τις εταιρείες να πληρώνουν την Gazprom PJSC με τρόπο που η ρωσική εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα ήταν αποδεκτός. Ολα αυτά έχουν εκτοξεύσει τις τιμές φυσικού αερίου, κάτι που έχει οδηγήσει με τη σειρά του σε μεγάλη αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να πληρώνουν τη νύφη οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις.
Ο ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
«Η Ευρώπη θα πληρώνει
τις πιο ακριβές τιμές»
Την εκτίμηση πως είναι αδύνατο για μερικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας, να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό πετρέλαιο εξέφρασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με διευθυντικά στελέχη του πετρελαϊκού τομέα και κυβερνητικούς αξιωματούχους, είπε ότι εγκαταλείποντας τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό, η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώνει τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας στον κόσμο μακροπρόθεσμα, ενώ η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της θα υπονομευτεί. Τόνισε ακόμη ότι οι κυρώσεις της Δύσης και το πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν παγκοσμίως οι τιμές πετρελαίου.