Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η ελληνική PISA είναι ένα σύστημα εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές της Στ' Τάξης Δημοτικού και της Γ' Τάξης Γυμνασίου στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Στόχος του είναι να διαγνώσει τι αποκόμισαν από το σχολείο οι μαθητές και οι μαθήτριές μας όταν περνούν από την Πρωτοβάθμια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όταν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Απορρόφησαν ή όχι τις γνώσεις και τις δεξιότητες, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα βάσει των προγραμμάτων σπουδών και των σχολικών εγχειριδίων; Ποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε να βελτιώσουμε αυτές τις επιδόσεις; Η χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και μετρήσιμων δεδομένων. Οταν δεν ξέρουμε τι λείπει, δεν μπορούμε να το συμπληρώσουμε. Οταν εθελοτυφλούμε απέναντι στο λάθος, δεν μπορούμε να το διορθώσουμε.
Και μάλιστα, οι εξετάσεις αυτές είναι χρήσιμες να γίνονται τακτικά, όχι μόνο μία χρονιά. Είναι εξίσου απαραίτητη η συνεχής, επαναλαμβανόμενη ετησίως αποτύπωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα και να τα αξιοποιούν για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, τον εντοπισμό εκπαιδευτικών αναγκών, την εξομάλυνση διαφορών και την επίλυση προβλημάτων. Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ η οποία δεν συλλέγει συστηματικά, σε ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο εθνικής εμβέλειας, στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης και η ελληνική PISA έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Το επιχείρημα περί πρόκλησης επιπλέον άγχους εξετάσεων στους μαθητές δεν ευσταθεί. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συλλέγονται ανώνυμα, τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σχολικών μονάδων, και αυτά δεν συνεκτιμώνται ούτε στην επίδοση του μαθητή ούτε στην αξιολόγηση του σχολείου με κανέναν απολύτως τρόπο.Εξίσου αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα καταγραφεί επισήμως και η άποψη των εκπαιδευτικών, αφού θα κληθούν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο όπου ζητείται η δική τους αποτίμηση του εκπαιδευτικού συστήματος ως προς, για παράδειγμα, τα σχολικά εγχειρίδια, την προβλεπόμενη εκπαιδευτική διαδικασία εντός της τάξης κ.ά.
Η επεξεργασία για την εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, με το πέρας των εξετάσεων, αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο της διαδικασίας. Βασικός στόχος είναι ο εντοπισμός των σημείων από τα προγράμματα σπουδών που έχουν κατακτήσει οι μαθητές μας, καθώς και των βελτιωτικών κινήσεων - κυρίως σε θέματα διδακτικής μεθοδολογίας.
Είμαι υπέρ της ελληνικής PISA, διότι θεωρώ ότι αποτελεί ένα χρήσιμο, αξιόπιστο εργαλείο, απολύτως αναγκαίο για τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα συνδράμει στην εξασφάλιση ίσης πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά στην Ελλάδα.
Η Ευαγγελία Καλογεράκη είναι διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων