Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε μια ιστορική στιγμή για την πορεία της Σουηδίας, η κυβέρνηση της Στοκχόλμης αποφάσισε χθες επίσημα να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας το καθεστώς ουδετερότητας, μία μέρα μετά την αντίστοιχη απόφαση και της Φινλανδίας. Η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον δήλωσε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα». Η ανακοίνωση έγινε παρά την προειδοποίηση που έκανε χθες το πρωί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν έχει θέμα με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αλλά «η επέκταση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους θα απαιτήσει αντίδραση από τη Μόσχα». Ο Πούτιν σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, μιας συμμαχίας κρατών γύρω από τη Μόσχα, ανέφερε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ «αποτελεί πρόβλημα για τη Ρωσία, η οποία πρέπει να κοιτάξει πιο προσεκτικά τα σχέδια» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για να αυξήσει την παγκόσμια επιρροή της.
Στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, όμως, συνεχίζονται οι προσπάθειες να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Τουρκίας για την ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας, την ίδια ώρα που η Ουγγαρία αρνείται να άρει το βέτο για τις κυρώσεις που έχουν αποφασίσει οι 26 άλλες χώρες όσον αφορά το ρωσικό πετρέλαιο. Αμεσα θα σταλούν στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών Φινλανδίας και Σουηδίας στην Αγκυρα προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη των δύο βόρειων χωρών στο ΝΑΤΟ και όσον αφορά τους διπλωμάτες - απεσταλμένους πρόσθεσε: «Ας μην μπουν στον κόπο να έρθουν»
Ενώ η Ευρώπη και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να μπουν στη Συμμαχία, η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν θα έβλεπε θετικά τις αιτήσεις αυτές, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει πως «αυτές οι σκανδιναβικές χώρες φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας Κούρδους, μέλη του ΡΚΚ. Μάλιστα, ζητά από τις δύο σκανδιναβικές χώρες τον επαναπατρισμό 33 Κούρδων, οι οποίοι κατηγορούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες. Η κρατική τουρκική τηλεόραση ανέφερε πως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν αγνοήσει τα αιτήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοση των ατόμων αυτών.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως εκτός από τους 33 Κούρδους η Αγκυρα ζητά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχουν επιβάλει Σουηδία και Φινλανδία στην Τουρκία ως απάντηση σε στρατιωτική επιχείρηση του 2019 που είχε στόχο κούρδους μαχητές οι οποίοι υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και έδιναν τον κύριο αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία. Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν δήλωνε πως η Τουρκία πρέπει να διατηρήσει μια λεπτή διπλωματική ισορροπία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να παραμείνει σε θέση να βοηθήσει στο ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν πιστεύει πως οι αντιρρήσεις της Τουρκίας οφείλονται σε αυτόν τον λόγο, καθώς η Αγκυρα ασκεί έντονες πιέσεις στην Ουάσιγκτον και θέλει, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, τουλάχιστον να εξασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16. Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400. Επειδή είναι προφανής η προσπάθειά της να προχωρήσει σε «ανατολίτικο παζάρι», αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωναν χθες τη βεβαιότητά τους ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και η Φινλανδία με τη Σουηδία θα γίνουν σύντομα δεκτές στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Τη δυσαρέσκειά της για την επέκταση του ΝΑΤΟ έδειξε χθες και η Κίνα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν ανέφερε: «Η Κίνα παρατηρεί τις εξελίξεις όσον αφορά την πρόταση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι σινοφινλανδικές σχέσεις ήταν πάντα φιλικές, όμως η αίτηση της Φινλανδίας προσθέτει έναν νέο παράγοντα στις διμερείς σχέσεις» και προειδοποίησε ότι οι κινήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας «μπορεί να υποδαυλίσουν τις εντάσεις στην περιοχή».
Στοπ στις εξαγωγές ηλεκτρισμού
Χθες, η Ρωσία διέκοψε όλες τις εξαγωγές ηλεκτρισμού στη Φινλανδία, όπως δείχνουν τα δεδομένα ροής, μετά την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Inter RAO την περασμένη εβδομάδα ότι θα τις σταματούσε επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα για αυτές. Το φινλανδικό δίκτυο διανομής ενέργειας Fingrid, που δήλωσε πως η Μόσχα καλύπτει περίπου το 10% των αναγκών της Φινλανδίας, τόνισε πως θα αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες με σουηδική ενέργεια και ενισχύοντας την εγχώρια παραγωγή. Η Ρωσία ουσιαστικά προχώρησε στην κίνηση αυτή θέλοντας να «τιμωρήσει» το Ελσίνκι για την απόφασή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.