Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δώσει τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εμφανιστεί ως ηγέτης και ειρηνοποιός στην περιοχή, σε μια στιγμή μάλιστα που εντείνει την παραβίαση δημοκρατικών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Αρκεί να αναλογιστούμε την περίπτωση του Οσμάν Καβάλα, ενός εξέχοντος φιλανθρώπου και ακτιβιστή της κοινωνίας των πολιτών ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ισόβια, χωρίς τη δυνατότητα έφεσης, τέσσερα χρόνια μετά την αθώωσή του και ενόσω είχε ξαναδικαστεί και φυλακιστεί εκ νέου από τα ελεγχόμενα από τον Ερντογάν δικαστήρια.
Η στάση της Τουρκίας στην υπόθεση Καβάλα ξεπερνά ακόμη και τη δίωξη από τη Ρωσία του Αλεξέι Ναβάλνι, του στελέχους της αντιπολίτευσης που πρόσφατα καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια φυλάκισης. Η Τουρκία έχει καταδικάσει τον Καβάλα σε αυτό που η Χάνα Αρεντ ονόμαζε «η τρύπα της λήθης την οποία προετοιμάζουν οι αυταρχικοί ηγέτες για τους αντιπάλους τους».
Η ποινή του Καβάλα μπορεί να συγκριθεί με τη διά βίου φυλάκιση που έχει επιβληθεί στον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτζαλάν και τη συνεχιζόμενη κράτηση του επικεφαλής του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η διαφορά, όμως, με τους Οτζαλάν και Ντεμιρτάς έγκειται στο γεγονός ότι ο Καβάλα δεν είναι πολιτικός, στρατιώτης ή μια προσωπικότητα των ΜΜΕ. Είναι ένας απλός πολίτης, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στα κοινά και συνέβαλε στη δημιουργία ανεξάρτητων πολιτιστικών και επιστημονικών φόρουμ.
Η αλήθεια είναι ότι μετά την εκλογική νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το 2002, η τουρκική κοινωνία των πολιτών φάνηκε να απελευθερώνεται από τα δεσμά του λαϊκού αλλά καταπιεστικού κράτους που είχε εγκαθιδρύσει ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στις αρχές της δεκαετίας του '20. Ο Καβάλα είχε «αγκαλιάσει» την πολυπολιτισμική πολιτική της Τουρκικής Δημοκρατίας και εργάστηκε για να αναζωογονήσει τις συνθήκες που κάποτε επέτρεπαν σε Αρμένιους, Ελληνες, Κούρδους, Αλεβίτες, Εβραίους και Κιρκάσιους να ζουν με τα μνημεία τους, τα τραγούδια τους, την κουζίνα τους και τις αναμνήσεις τους ελεύθερα, σε όλη την Τουρκία. Ετσι, σε αντίθεση με τον Ερνέστο Ρενάν, τον γάλλο ιστορικό του εθνικισμού, που πίστευε πως η ύπαρξη και η ζωή ενός έθνους εδράζονται στη λησμονιά των βίαιων συγκρούσεων του παρελθόντος, ο Καβάλα θεώρησε ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας απαιτούσε πράξεις μνήμης.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, όμως, έδωσε στον Ερντογάν τη δικαιολογία που έψαχνε για τον βάλει επιτέλους πίσω από τα σίδερα, ισοβίως. Η Τουρκία έχει καταστεί ένας αναντικατάστατος σύμμαχος για τη Δύση και οι καλές της εμπορικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία τού επιτρέπουν να παρουσιάζεται ως διαμεσολαβητής στη σύγκρουση.
Καθώς η ομίχλη του πολέμου γίνεται πιο πυκνή, μένει να φανεί εάν η υπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης επιβάλει τις κατάλληλες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το πιθανότερο είναι ότι οι σύμμαχοί της στη Δύση θα βρουν έναν τρόπο να διακωμωδήσουν τον Ερντογάν, την ίδια στιγμή που ο Καβάλα, ένας άνθρωπος που διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του, θα εξαφανίζεται στην τρύπα της λήθης.
Η Σέιλα Μπενχαμπίμπ είναι τουρκοαμερικανίδα φιλόσοφος, ανώτερη ερευνήτρια και καθηγήτρια νομικής στη Νομική Σχολή της Κολούμπια