Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το 1839 άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του ο Εθνικός - τότε Βασιλικός - Κήπος, με χιλιάδες καλλωπιστικά φυτά και δέντρα στα 154 στρέμματά του. Σχεδόν δύο αιώνες μετά, οι εργασίες ανάπλασής του βρίσκονται σε εξέλιξη και πλέον το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα του είναι έτοιμο να παραδοθεί στους Αθηναίους. Οι εργασίες στα πρώτα 37 στρέμματα του Εθνικού Κήπου έχουν ολοκληρωθεί κι έτσι οι επισκέπτες θα μπορούν να περπατήσουν και στη βόρεια πλευρά του, μεταξύ των Λεωφόρων Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας.
Εργα. «Ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι το πράσινο εμβληματικό τοπόσημο της πόλης, εδώ και 186 χρόνια. Δεν θα μπορούσε να μένει άλλο παραμελημένος. Από την πρώτη στιγμή εφαρμόσαμε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης. Σήμερα παραδίδουμε το πρώτο ολοκληρωμένο τμήμα στη βόρεια πλευρά του Κήπου. Με νέα αναβαθμισμένα μονοπάτια, νέα φωτιστικά, μοντέρνα συστήματα ποτίσματος, ανανεωμένα καθιστικά σε αρμονία με το περιβάλλον και 11.500 νέες φυτεύσεις. Με τον βιώσιμο αυτόν σχεδιασμό θέλουμε να αυξήσουμε την ελκυστικότητα των επισκεπτών, να καταστήσουμε τον Εθνικό Κήπο επίκεντρο της δημόσιας ζωής και της ψυχαγωγίας των Αθηναίων και των επισκεπτών μας. Θέλουμε να προσφέρουμε και στις επόμενες γενιές τη μνήμη, το ταξίδι στον χρόνο, την ιστορία και ταυτόχρονα τον συμβολισμό της πράσινης ανάπτυξης, της βιώσιμης πόλης, της σημασίας και ανάδειξης του δημοσίου χώρου. Αξίες οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της πολιτικής μας», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Υπόγειο δίκτυο άρδευσης. Τα μονοπάτια και οι διάδρομοι ανακατασκευάστηκαν, χρησιμοποιώντας σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο. Μάλιστα, το δίκτυο των διαδρόμων κίνησης πεζών και των πλατειών που ανακατασκευάστηκε καλύπτει έκταση περίπου 6.500 τετραγωνικών μέτρων, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του Κήπου θα ανακατασκευαστούν περίπου 29.000 τετραγωνικά. Μεταξύ των έργων ανάπλασης είναι και η επισκευή και συμπλήρωση του υπέργειου παραδοσιακού συστήματος άρδευσης, το οποίο λειτουργεί από τη δημιουργία του Εθνικού Κήπου και αποτελείται από λιθόκτιστους αύλακες και αρδεύει σχεδόν το σύνολο του Κήπου, μεταφέροντας νερό από το Πεισιστράτειο Υδραγωγείο. Ταυτόχρονα, τοποθετείται νέο υπόγειο δίκτυο άρδευσης για την εξυπηρέτηση αναγκών, επιτυγχάνοντας, σύμφωνα με τον δήμο, ορθολογικότερη και πιο σωστή διαχείριση του αρδευτικού ύδατος.
Στο τμήμα που δόθηκε προς χρήση τοποθετήθηκαν 40 παγκάκια, στα οποία συντηρήθηκε ο μεταλλικός σκελετός και αντικαταστάθηκε η υπάρχουσα ξυλεία. Σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου τοποθετήθηκαν 68 ιστοί φωτισμού παραδοσιακού τύπου και εντός των ημερών θα τοποθετηθούν και τα φωτιστικά σώματα αυτών. Το τελευταίο στάδιο των εργασιών προβλέπει τη συντήρηση των λιμνών, του φυλακίου εισόδου, τη συμπλήρωση του αστικού εξοπλισμού με τοποθέτηση μεταλλικών κάδων απορριμμάτων, καθώς και την τοποθέτηση χλοοτάπητα. Η πλειονότητα των δέντρων στον Εθνικό Κήπο μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής, κάποια, δε, ξεπερνούν ακόμη και τα 170 χρόνια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της ανάπλασης, ο Κήπος εμπλουτίστηκε με νέα φυτά και δέντρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 11.000 φυτεύσεις, που περιλαμβάνουν 112 δέντρα, 331 θάμνους, 2.343 συμπληρωματικές φυτεύσεις θάμνων, 3.582 πολυετή ποώδη, 4.775 εποχικά και 12 αναρριχώμενα φυτά.
Αντιπαραθέσεις. Τα έργα βελτίωσης στον Εθνικό Κήπο όμως έχουν γίνει και αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Μέλη της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου υποστηρίζουν πως δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία στην ανάπλαση του ιστορικότερου κήπου στην Ελλάδα. «Οι αντιρρήσεις μας έγκεινται κυρίως στην επιλογή των δαπέδων, που αντί να είναι χωμάτινα, είναι άκαμπτα, χρησιμοποιώντας κάποιο συνθετικό, αλλοιώνοντας τον ιστορικό χαρακτήρα του Κήπου. Παράλληλα, σε αυτά τα 34 πρώτα στρέμματα που έχουν ολοκληρώσει, εκτός από κάποια παγκάκια δεν έχουμε δει να τοποθετείται ο υπόλοιπος - πολύ σημαντικός - αστικός εξοπλισμός, όπως είναι τα κιγκλιδώματα στη λίμνη, οι ταμπέλες, οι πινακίδες. Τα υπόγεια δίκτυα έχουν γίνει και ελπίζουμε να έχουν γίνει σωστά», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας, Πάνος Χατζηπάνος. Το σημαντικό είναι, όπως σημειώνει, να γίνεται από πλευράς δημοτικής Αρχής επίβλεψη των έργων: «Δεν θα πρέπει να έχουμε ένα υποδεέστερο παραδοτέο έργο γιατί τότε ο Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο ΑΕ θα πρέπει να ξανακάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου να κρατηθεί η ιστορικότητα του Κήπου».