Οι μέχρι τώρα προβλέψεις για τον τουρισμό – παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τον πόλεμο στην Ουκρανία – κάνουν λόγο για ένα καλοκαίρι που θα θυμίζει το τελευταίο πριν από την πανδημία. Τα στοιχεία από την έξοδο του Πάσχα, οι υψηλές δηλαδή πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς, επιτρέπουν αισιοδοξία. Αλλά η αισιοδοξία από μόνη της δεν φτάνει. Χρειάζεται και προσεκτική προετοιμασία, μια και το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ασταθές.

Η σημασία της τουριστικής βιομηχανίας για το ΑΕΠ της χώρας είναι γνωστή – παραδοσιακά αποτελεί περίπου το ¼ του, ενώ ακόμη και το δύσκολο 2021 τού προσέθεσε 2 μονάδες. Τα νούμερα κρατήσεων και προκρατήσεων παρουσιάζουν τώρα αυξητική τάση. Και το στοίχημα, τόσο για τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και για τους κυβερνώντες, είναι να διασφαλιστεί πως αυτή θα έχει συνέχεια.

Γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο να ενισχυθεί ο τουρισμός με κάθε τρόπο φέτος. Ενεργειακή κρίση και ακρίβεια θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της οικονομίας. Τα έσοδα από τη βαριά μας βιομηχανία αποτελούν το καθοριστικότερο αντίβαρο στη συγκεκριμένη απειλή.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να στηρίξει το τουριστικό προϊόν – είτε πρόκειται για μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους είτε για τη διοχέτευση κονδυλίων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Κανείς δεν πρέπει να επαναπαυθεί στους καλούς οιωνούς. Αντίθετα, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένας μεγάλος αριθμός αφίξεων να συνδυαστεί και με σημαντική κατανάλωση από τους επισκέπτες.