Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν περίμενε η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις – να οδηγήσει, δηλαδή, σε πτώση της κυβέρνησης και εκλογές. Ούτε καν τα πιο πιστά στον Αλέξη Τσίπρα στελέχη του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αντίθετα, η εικόνα που εξέπεμψε το βουλευτήριο από την Παρασκευή μέχρι και χθες αργά τη νύχτα ήταν εκείνη που ανέμεναν όλοι πως θα έβλεπαν. Ολομέτωπες συγκρούσεις και λεκτικές ακρότητες κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, θυμίζοντας κάτι από το κακό – και δυστυχώς πολύ πρόσφατο – παρελθόν.

Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις κοκορομαχίες. Αναζητούν και ζητούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, τα οποία δυστυχώς είναι πολλά – με την πανδημία και την ακρίβεια να ιεραρχούνται ως τα σημαντικότερα. Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, οφείλει να λάβει το αίτημά τους επιτέλους σοβαρά υπόψη. Το μόνο που θέλει να ακούσει πια η κοινή γνώμη είναι προτάσεις, όχι κορόνες.

Παρότι ελάχιστες από τις πρώτες παρουσιάστηκαν στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, από σήμερα κιόλας οι πολιτικοί κάθε πλευράς του ιδεολογικού φάσματος καλούνται να μιλήσουν για τις δικές τους – αν φυσικά έχουν. Οι πολίτες είναι ώριμοι να τις επεξεργαστούν. Και να κρίνουν τόσο ποιες είναι ρεαλιστικές, όσο και ποιες είναι οι πιο συμφέρουσες για εκείνους.