Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εκείνος, εκείνοι και στη μέση μια πρόταση μομφής: η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αυξάνει την πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό είναι το πρώτο τεστ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπει το κόμμα του να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και την προσωπική του δημοφιλία να βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η ΝΔ διαπιστώνει, όσο συνεχίζονται οι δημοσκοπήσεις, πως η αρχική πεποίθηση ότι το Κίνημα Αλλαγής αντλεί το μεγαλύτερο κομμάτι των εισροών του από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει: οι αριθμοί, όπως οι τελευταίοι της Metron Analysis για το Mega, δείχνουν πως οι εισροές προς την κεντροαριστερή πλευρά είναι σχεδόν ισόποσες από τα δύο κόμματα - ο Στράτος Φαναράς, αναλύοντας το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ, προσδιόρισε τις εισροές σε 10% και 11% από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αυτή η διαπίστωση στην πράξη σημαίνει πως όχι μόνο οι πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, αλλά και οι δεύτερες, με το πλειοψηφικό σύστημα, θα έχουν ενδιαφέρον - και, από τη στιγμή που η πιθανότητα συνεργασίας με τη ΝΔ αποκλείεται σ' αυτή τη φάση, το διακύβευμα της αυτοδυναμίας γίνεται επιτακτικό. Από την άλλη, τα ποσοστά δείχνουν πως ο πρώτος που θα έχει επιπτώσεις στο ποσοστό του αν η άνοδος του ΚΙΝΑΛ επιβεβαιωθεί εκλογικά θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βλέπει το κόμμα να πλησιάζει επικίνδυνα προς το μέρος του και ακούει τον Ανδρουλάκη να μιλάει για «αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση», επιχειρώντας να αναλάβει τα ηνία της αντιπολίτευσης που μέχρι τώρα κατείχε με ευκολία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μια ανάλυση που κυκλοφορεί στο κεντροαριστερό στρατόπεδο είναι πως η πρόταση μομφής βολεύει και τις δύο πλευρές. Η ΝΔ, σε μια δύσκολη στιγμή μετά τη διαχείριση της κακοκαιρίας, βρίσκει την αφορμή να συσπειρώσει τις δυνάμεις της και η αναμενόμενη υπερψήφιση της πρότασης μομφής από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ τής επιτρέπει να δώσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διαστάσεις «κεντροαριστερής πολυκατοικίας», δείχνοντας ως πρόβλημα όχι την ίδια την κυβέρνηση, αλλά το γεγονός πως το ΚΙΝΑΛ πλησιάζει επικίνδυνα τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντιδρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη δική του μεριά, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως ο Ανδρουλάκης δεν είναι βουλευτής για να συσπειρώσει κι αυτός το κόμμα του, θέλοντας να κάνει σαφές πως εκείνος κρατάει την μπαγκέτα της αντιπολίτευσης και δεν πρόκειται να τη δώσει εύκολα σε κάποιον άλλο. Η στάση του Ανδρουλάκη στην πρόταση μομφής, δε, σε μια συνέντευξη (Open) που κατέστησε σαφές πως θεωρεί «ανήθικο» να ζητήσει αυτή τη στιγμή εκλογές, λόγω πανδημίας, δέχτηκε τα πυρά και από τις δύο πλευρές, που χαρακτήρισαν τη στάση «αμφίθυμη». Χωρίς αμφιβολία, αν και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας, το όνομα του Ανδρουλάκη θα ακουστεί και την Κυριακή από τους δύο άλλους αρχηγούς, που εύλογα επιχειρούν να φρενάρουν τη δυναμική που διαπιστώνουν πως έχει το ΚΙΝΑΛ.
Οι συνεργασίες. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η αρχή μιας διαρκούς αμφίπλευρης πίεσης που θα υποστεί το Κίνημα Αλλαγής μέχρι τις εκλογές και έχει τις ρίζες της στις συνεργασίες. Η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει εκ νέου αυτοδυναμία, στην περίπτωση όμως που δεν την πάρει επαφίεται στις προθέσεις του Ανδρουλάκη, που τη δεδομένη τουλάχιστον στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένος να λειτουργήσει ως «συμπλήρωμα», ξεκαθαρίζοντας πως εγγυάται την αυτονομία του κόμματος και μιλώντας για «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω δημοσκοπικών ποσοστών, γνωρίζει πως δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του και πως η οποιαδήποτε πιθανότητα να ξαναβρεθεί στην εξουσία στις επόμενες εκλογές περνάει μέσα από τη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής. Το «τσουβάλιασμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για κεντροαριστερή πολυκατοικία τον συμφέρει, γιατί σ' αυτό το πλαίσιο έχει την πρωτοκαθεδρία. Με άλλα λόγια, ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά αντίθετα θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί για να προσπεράσουν τον σκόπελο χωρίς απώλειες. Η βάση, από τη δική της πλευρά, δεν θέλει συνεργασία με τη ΝΔ, ενθυμούμενη το τι συνέβη τη διετία 2012 - 2014, όμως δεν κοιτάει με καλό μάτι ούτε την πιθανότητα συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα - «αν ήταν να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχε κάνει ήδη», εξηγεί έμπειρο στέλεχος.
Οι δυσκολίες δεν διαφεύγουν από τον Ανδρουλάκη και το επιτελείο του, που ήδη αντέδρασε έντονα στα σχόλια Πειραιώς και Κουμουνδούρου περί «διφορούμενης στάσης». Και, με τις βασικές θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη γεμάτες πια, ετοιμάζει στρατηγική που θα του επιτρέψει να μαζέψει τα όπλα του και να βγάλει κρυφούς άσους το μανίκι του την ώρα της κάλπης, με μεγαλύτερο απ' όλους τη δυναμική στις εκλογές της απλής αναλογικής, που θα του δώσει το πάνω χέρι.