Στο ερώτημα αν προχωράμε από την κρίση της πανδημίας στην κανονικότητα ή αν η κρίση που δημιούργησε η πανδημία αποτελεί πλέον κανονικότητα και αφετηρία πολλών άλλων φαίνεται πως υπερισχύει η δεύτερη περίπτωση.

Σε μια παγκόσμια κοινωνία, μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας, τα γεγονότα έχουν άμεση συνέπεια και στην Ελλάδα, συνεπώς οι εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές μας επηρεάζουν. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τις κατανοήσουμε.

Το momentum ανάπτυξης που είχε ξεκινήσει μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας απειλείται από τη δυσκολία της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, από τα ενεργειακά κοστολόγια και τον πληθωρισμό. Ζούμε λοιπόν την τέλεια καταιγίδα, με την παρούσα ενεργειακή κρίση να διαφαίνεται πως είναι η πρώτη εκ των πολλών, καθώς σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο επισπεύστηκαν οι διαδικασίες απανθρακοποίησης. Ομως δεν προηγήθηκε κάποιο σχέδιο.

Κι ενώ το φυσικό αέριο είναι αδιαμφισβήτητα το μεταβατικό καύσιμο, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η τεχνολογία, δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις, δεν δημιουργήθηκαν οι απαραίτητες υποδομές εκτεταμένης αποθήκευσης, όσο οι επενδύσεις στις ΑΠΕ προχωρούν, χωρίς μάλιστα να έχει λυθεί το ζήτημα της στοχαστικότητάς τους. Ζούμε έτσι την πρώτη κρίση από όσες αναμένονται μέχρι να φτάσουμε στην πραγματική πράσινη μετάβαση.

Στον δρόμο που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με γενναιότητα για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και να αναλάβουμε όλοι το μέρος που μας αναλογεί, πολιτεία, πολίτες, επιχειρηματικότητα. Για ένα πράσινο, βιώσιμο μέλλον.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS