Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια παρέμβαση γιγαντιαίων διαστάσεων για τα ελληνικά δεδομένα – με την αναμενόμενη μόχλευση αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ κάθε χρόνο επί μια πενταετία. Iσοδυναμεί με την εκτέλεση 50 έργων σαν την Αττική Οδό σε μια πενταετία και παράλληλα 3.000 επιχειρήσεις εκτελούν επενδυτικά έργα 10 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία. Από τον προγραμματισμό μέχρι την ολοκλήρωση σε μόνο πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» το νέο ΕΣΠΑ.

Η «παραδοσιακή» απορρόφηση του 50%-60% των προγραμμάτων του παρελθόντος, μετά από παρατάσεις μάλιστα, δεν είναι αρκετή. Το μέγεθος του εγχειρήματος βάζει διαχειριστικές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα – στο Δημόσιο, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις, στην τεχνική κοινότητα, στο χρηματιστήριο. Η ΕΕ πρέπει να εφαρμόσει ευέλικτες πρακτικές διαχείρισης και παρακολούθησης των έργων. Η φθηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ στις τράπεζες πρέπει να μην περιοριστεί δραστικά. Με παρεμβάσεις και κίνητρα πρέπει να διευρυνθεί το σύνολο των επιλέξιμων επιχειρήσεων για τραπεζική χρηματοδότηση, ώστε τα άμεσα οφέλη να φτάσουν στη μεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα.

Το φιλόδοξο σχέδιο αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας έχει πιθανότητες επιτυχίας εάν καταφέρουμε όλοι να αλλάξουμε και να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του σχεδίου – πρώτα απ’ όλα βέβαια πρέπει να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός.

Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων