Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στον απόηχο των αλλαγών για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας και τελικώς υπερψηφίστηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας με ψήφους (27-11), ένας παράλληλος πόλεμος διεξάγεται αυτές τις ημέρες. Τα ρεύματα και οι τάσεις ετοιμάζουν τις δικές τους μυστικές συσκέψεις, ενώ μια σειρά κορυφαίων στελεχών τοποθετούνται στη σκακιέρα ενίοτε με οξύ τρόπο.
Στο επίκεντρο προφανώς είναι τα χαρακτηριστικά που θέλουν να λάβει το κόμμα εν όψει του συνεδρίου. Μπορεί, όπως είπε χθες ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, να θέλουν στον ΣΥΡΙΖΑ να ισχύει η φράση του για τις διαδικασίες που ανοίγουν, πως δηλαδή «σε καμία περίπτωση δεν προσομοιάζει στις εκφυλιστικές διαδικασίες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που δίνουν τη δυνατότητα σε όποιον περνά απ' έξω να καθορίζει τους εσωκομματικούς τους συσχετισμούς». Από την άλλη όμως είναι οι ίδιες οι διαδικασίες που δίνουν χώρο για ζύμωση, αντιπαράθεση αυτές τις ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχουμε άμεσα μια σειρά κειμένων ως «συμβολή» στον δρόμο για το συνέδριο.
Η ΟΜΠΡΕΛΑ. Πιο χαρακτηριστική είναι η κινητικότητα που δείχνει το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας που θα διοργανώσει πανελλαδική σύσκεψη την προσεχή Κυριακή, ενώ νωρίτερα θα συνεδριάσει και το πιο σκληρό κομμάτι της, που είναι η τάση των 53. Με κείμενο αναμένεται να παρέμβουν και τα στελέχη της Γέφυρας ή όπως αυτοπροσδιορίζονται «μεταρρυθμιστικό προοδευτικό ρεύμα» (Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σπύρος Δανέλλης κ.τ.λ.) και οι σύμμαχοί τους από τη ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα που μια σειρά στελεχών παρεμβαίνουν με άρθρα τους προσυνεδριακά, ανοίγοντας τα χαρτιά τους για το πώς προσεγγίζουν τις αλλαγές που θα πάνε στο συνέδριο προς ψήφιση και μιλάμε προφανώς για την εκλογή αρχηγού και νέας ΚΕ από τα μέλη του κόμματος. Οπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που διατηρεί μια προσεκτική στάση με τις παρεμβάσεις του αποτυπώνοντας και ένα πιο ενδιάμεσο ήπιο ρεύμα στον πόλεμο των ημερών.
Ο ασκός του Αιόλου πάντως άνοιξε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες και με δημόσιες παρεμβάσεις πιο σκληρού τρόπου που άναψαν φωτιές. Για αρχή μετά το ΠΣ ο Νίκος Φίλης, εκ των έντεκα διαφωνούντων στο ΠΣ, δήλωσε στο ραδιόφωνο πως «υπάρχει μια πίεση από το σύστημα να δημιουργηθούν αρχηγικά κόμματα. Οταν ψηφίζουν 300 - 400.000 σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να εκλέξουν αρχηγό, είναι η εκχώρηση μιας εντολής χωρίς να υπάρχει από εκεί και πέρα έλεγχος. Σε αυτή την τάση που είναι ισχυρή σήμερα προσπαθούν να σπρώξουν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει ένα κόμμα συστημικής μετάλλαξης». Η απάντηση ήλθε από τον Παύλο Πολάκη. «Το πρόβλημά σου, Νίκο Φίλη, δεν είναι αν τα μέλη του κόμματος "ψηφίσουν αγνώστους", αλλά ποιους από τους "γνωστούς του σταρ σύστεμ" δεν θα ψηφίσουν... Γιατί θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι...» έγραψε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Δεν άργησε η δήλωση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Γέφυρας.
«ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ». «Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, αποδοκιμάζουμε κάθε προσπάθεια δαιμονοποίησής της και ζητάμε να πέσουν οι τόνοι» έγραψαν οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου με βολές στον Π. Πολάκη. Ορισμένοι εξ αυτών εξάλλου είχαν μιλήσει σε υψηλούς τόνους εναντίον του και στο πρόσφατο ΠΣ. Παράλληλα με τα παραπάνω, συν τον ακήρυκτο πόλεμο που έχει ανοίξει στα κοινωνικά δίκτυα όλες αυτές τις ημέρες μεταξύ πασοκογενών και «παλιών», τρέχουν και μια σειρά ζυμώσεις στην ΚΟΕΣ (Οργανωτικός φορέας που έχει την ευθύνη του συνεδρίου) με προτάσεις και πλατφόρμες. Οπως αυτή του Δημήτρη Χατζησωκράτη που πρότεινε να εγγράφονται μέλη για να ψηφίσουν δηλαδή πρόεδρο και ΚΕ, μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας.
Η πρόταση βρήκε σύμφωνους τους εκπροσώπους της Κίνησης Μελών, αν και τελικώς και αυτή θα πάει προς ψήφιση στο να εκταμιευθεί το καλό κλίμα και το ενδιαφέρον της βάσης μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού τώρα οι εγγραφές θα σταματήσουν στις 28 Φεβρουαρίου και άρα υπάρχει ένα όριο στο τι περιμένουν από νέα μέλη.