Η είδηση του βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη μονοπωλεί για μέρες την επικαιρότητα. Το ενδιαφέρον – κι ο αποτροπιασμός της κοινής γνώμης – είναι εύλογα. Μετράμε μόλις έναν χρόνο από την πρώτη επώνυμη καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης και το ξέσπασμα του #ΜeΤoo στη χώρα. Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων δώδεκα μηνών, συχνά άλλου είδους γεγονότα μπορεί να επισκιάσουν τέτοιες υποθέσεις. Γεγονότα που ενίοτε προκαλούνται από τον τρόπο που καλύπτεται ένα τόσο σοβαρό κι ευαίσθητο θέμα ή από τον τρόπο που συζητείται και σχολιάζεται στη δημόσια σφαίρα.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να μη χαθεί η ουσία όσων συνέβησαν στη σουίτα 602 μέσα στον θόρυβο που ήδη έχει προκληθεί. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο γιατί μόνο έτσι θα επέλθει η κάθαρση. Αλλά κι επειδή η υπό συζήτηση κάθαρση είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ενθαρρυνθούν κι άλλες γυναίκες να καταγγείλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές που υφίστανται – κι έτσι να ολοκληρωθεί η μεταστροφή που έχει ξεκινήσει στη συλλογική νοοτροπία.

Οι προεκτάσεις της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερες από την ίδια την υπόθεση – η οποία είναι ήδη σημαντική. Κι αυτό πρέπει να το κρατήσουν όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Η νεαρή γυναίκα άκουσε το μήνυμα όσων προηγήθηκαν αυτής κι έσπασε τη σιωπή της. Οι υπόλοιποι οφείλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τα αυτιά μας ανοιχτά για τις εξελίξεις που την αφορούν.