Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στον «αέρα» βγήκε από το ΤΑΙΠΕΔ η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί και την αιχμή του δόρατος του φετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς στη στόχευση είναι ένα τίμημα της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόσκληση για την οποία η πρώτη μη δεσμευτική φάση της υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Απριλίου, το αντικείμενο της παραχώρησης είναι ο υφιστάμενος αυτοκινητόδρομος 70 χλμ. χωρίς να συνοδεύεται από κατασκευαστικό έργο, δηλαδή χωρίς την επέκτασή του.
Από τα κριτήρια της συμμετοχής στον διαγωνισμό προκύπτει πως το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει την πρόσκληση επενδυτών με γερά πορτοφόλια… Στα χρηματοοικονομικά κριτήρια και σε ό,τι αφορά την έλευση εταιρειών αυτές θα πρέπει να έχουν μέσο όρο ιδίων κεφαλαίων κατά την τελευταία τριετία τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τη συμμετοχή funds τα κεφάλαια που διαχειρίζονται θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Στα τεχνικά κριτήρια το ΤΑΙΠΕΔ ευνοεί τη σύσταση κοινοπραξιών για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Περιγράφει την ανάγκη εμπειρίας σε διαχείριση αυτοκινητοδρόμου αντίστοιχου μεγέθους από ένα τουλάχιστον μέλος της ένωσης εταιρειών κατ' ελάχιστο δύο χρόνια την τελευταία πενταετία. Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η παραχώρηση της Αττικής Οδού να κλείσει με ανάδειξη επενδυτή μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για την ακρίβεια να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές.
Σημερινοί παραχωρησιούχοι του αυτοκινητοδρόμου είναι η κοινοπραξία των Ακτωρ - Αβαξ και η σύμβασή τους λήγει το 2024. Από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προσδοκούν σε μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιρειών αλλά και funds. Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στην καλή χρηματοοικονομική επίδοση και ανθεκτικότητα του έργου.
Χρήστος Κολώνας