Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις» έρχεται να ταράξει τα νερά στο ελληνικό yachting με μια σειρά από μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και προβλέποντας, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση σκαφών με ξένη σημαία (άνω των 35 μέτρων) υπό όρους και προϋποθέσεις σε μια ευαίσθητη χρονική στιγμή.
Εχοντας για πρώτη χρονιά θετικά αποτελέσματα μετά την οικονομική κρίση του 2009-2010 και ξεπερνώντας τα προβλήματα της πανδημίας, αντί να επικεντρωθούμε στο πώς θα διατηρήσουμε αυτή την ορμή, η πρώτη σκέψη είναι πώς θα έλθουν τα ξένα σκάφη. Οταν το βασικό ζητούμενο παγκοσμίως είναι η διαφάνεια, ο νέος νόμος θα επιτρέπει τις εμπορικές συναλλαγές για τη μίσθωση σκαφών αναψυχής με εταιρείες των οποίων ο βασικός ιδιοκτήτης δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και με λιγότερους ελέγχους απ' ό,τι τα αντίστοιχα σκάφη με ελληνική επαγγελματική άδεια.
Είμαστε υπέρ της ελεύθερης αγοράς. Δεν είμαστε υπέρ του προστατευτισμού, αλλά είμαστε σαφώς υπέρ του υγιούς και όχι του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Εχουμε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και το κράτος πρέπει να φροντίζει για τη δημιουργία ενός πλαισίου λειτουργίας που θα είναι δίκαιο για όλους και όχι για την προνομιακή μεταχείριση κάποιων.
Δυστυχώς, όμως, το γράμμα και πνεύμα του νέου νομοσχεδίου στην ουσία του προτρέπει σκάφη με ελληνική σημαία να αλλάξουν σε ξένη.
Ενα από τα επιχειρήματα του νομοθέτη για τις αλλαγές είναι ότι τα εγγεγραμμένα σκάφη άνω των 35 μέτρων είναι λίγα, όμως στον χώρο του επαγγελματικού yachting σημασία δεν έχει ο αριθμός των σκαφών - σημασία έχει ο αριθμός των ναύλων.
Ο νέος νόμος θα απειλήσει ευθέως και τις θέσεις εργασίας ναυτικών που εργάζονται και φορολογούνται στην Ελλάδα, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα το ΝΑΤ. Στην περίπτωση που η αγορά ανοίξει για όλα τα σκάφη θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα πληρώματα από χώρες με χαμηλότερους μισθούς.
Η υπάρχουσα νομοθεσία προβλέπει την ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα από όλες τις σημαίες για την απόκτηση ελληνικής επαγγελματικής άδειας. Αυτό λειτούργησε πάρα πολύ καλά τα προηγούμενα χρόνια, πολλά σκάφη με ξένη σημαία απέκτησαν την άδεια και υπήρχε πλήρης έλεγχος των φορολογικών υποχρεώσεων και των πραγματικών ιδιοκτησιών των σκαφών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και ερωτηματικά, όπως, θα πρέπει να πληρώνουν ολόκληρο τον ΦΠΑ επί του ναύλου; Ποιος μηχανισμός θα ελέγχει τις τιμές ναύλωσης; Πώς θα γίνεται η έκπτωση του ΦΠΑ; Τι ευθύνες θα έχει ο φορολογικός αντιπρόσωπος και πώς θα διασφαλίζεται το κράτος για τις οφειλές ενός διερχόμενου σκάφους;
Επίσης, το ύψος του «τέλους επαγγελματικού πλοίου αναψυχής σύμφωνα με το Δίκαιο άλλης χώρας» θα έπρεπε να είναι περίπου 15% στην αξία της ναύλωσης, όπως ήδη έχει συζητηθεί με το υπουργείο, και να είναι ξεκάθαρος ο τρόπος εύρεσής του. Είναι απαραίτητο ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για το yachting, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να διορθώσουμε τα όποια λάθη του παρελθόντος, να μην αφήσουμε γκρίζες ζώνες και να έχουμε ίση μεταχείριση, ελέγχους και υποχρεώσεις σε όλα τα σκάφη.
Ο Μιχάλης Σκουλικίδης είναι πρόεδρος της Greek Yachting Association