Οι νέες προκλήσεις της Αγκυρας κατά της Ελλάδας με τη νέα υπερπτήση στη νησίδα Κανδελιούσσα από τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, αλλά και όλη η πρόσφατη ρητορική της για την επέκταση των ναυτικών μιλίων, δεν μπορούν και δεν πρέπει να υποτιμηθούν από τη χώρα μας. Προφανώς εντάσσονται σε μια μακρά στρατηγική νεο-οθωμανισμού και Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά και εικονικής αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Προφανώς σχετίζονται με την ενδογενή πολλαπλή κρίση του τουρκικού κράτους και την οχύρωση πίσω από «εχθρούς» – μετεωρισμός και απέλπιδα προσπάθεια ενός μερικώς πολιτικά αποδομημένου Ερντογάν. Και βέβαια η νέα όξυνση έχει να κάνει και με το πώς «τζογάρει» η Τουρκία στο νέο ρευστό γεωπολιτικό τερέν της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και συνολικότερα.

Η Ελλάδα όμως δεν είναι χώρα επισφαλής. Δεν είναι χώρα με έλλειμμα δημοκρατίας ή με βερμπαλιστικά και σοβινιστικά οράματα. Είναι οργανικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και σταθερός παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν κρατά ψηλά το αξιόμαχό της. Πως δεν είναι σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών και των συνόρων της.

Η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και δυτική, όχι όμως υποχωρητική ή ενδοτική. Διά της αποτροπής και της αποφασιστικότητας εκπέμπει και το ανάλογο σήμα. Και διά της διαρκούς διπλωματικής πίεσης υπενθυμίζει πως τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρώπης. Ας το έχουν στον νου τους φίλοι και αντίπαλοι.