Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανέλαβε σε ηλικία 32 ετών ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια, αυτό που στο επίκεντρό του έχει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες - κυρίως τα παιδιά σε ανάγκη.
Κι όμως η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου έχει αποδείξει τα δυόμισι αυτά χρόνια πως με βούληση αλλά και… χαμόγελο - αφού δύσκολα θα την πετύχει κανείς να μη χαμογελά - μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και τα πιο δύσκολα και πολλές φορές σοκαριστικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους αλλά και τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που δεν βρίσκουν εύκολα αφτιά να τους ακούσουν.
Εχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό (ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση, με παρουσία στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι και στην Αθήνα για την Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τα τέλη του 2016 έως τις εκλογές του 2019 για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και ως ειδικός σύμβουλος σε κρατικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο FAO και το Βρετανικό Συμβούλιο) δύσκολα θα τη φανταζόταν κανείς να διαχειρίζεται τα ευαίσθητα θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Κι όμως, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες, έχει καταφέρει να βάλει σε... τάξη - ή έστω να μπουν τα θεμέλια - για μια σειρά από θέματα που εκκρεμούσαν για χρόνια. Πρόγραμμα εύρεσης κατοικιών σε ευάλωτους πολίτες που αναμένεται να ξεκινήσει το 2022 από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, νομοσχέδιο για την κοινωνική προστασία και τους βοηθούς ΑμεΑ είναι μερικά μόνο από τα έργα κοινωνικής πρόνοιας που έχει τρέξει.
Δε θα μπορούσε, βέβαια, να μην είναι υπερήφανη και για το «παιδί» της, που δεν είναι άλλο από τη μεταρρύθμιση για την αναδοχή παιδιών, με την οποία ορίζεται το πλαίσιο για την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Αλλωστε, το πόσο σημαντικός είναι για εκείνη αυτός ο νέος θεσμός αποδεικνύεται και από το γεγονός πως από τον περασμένο Μάιο είναι «καρφιτσωμένη» στη σελίδα της στο Facebook η παρουσίαση της μεταρρύθμισης, ώστε να μάθουν όλοι οι πολίτες για το περιεχόμενό της. «Κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει σε ίδρυμα» έχει επανειλημμένα πει.
Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας είναι ενδεικτικά: Στις 82 δομές που υπάρχουν είναι καταγεγραμμένα συνολικά 2.200 παιδιά. «Μέσα σε ενάμισι χρόνο έχουμε βρει οικογένειες για 750 παιδιά που διαβιούσαν σε ιδρύματα» έχει δηλώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μάλιστα, δεν δίστασε πρόσφατα να βγει μπροστά και να δημοσιοποιήσει μια σοκαριστική καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της και αφορούσε αθώες ψυχές σε ορφανοτροφείο της Αττικής, οι οποίες κακοποιούνταν κατ' εξακολούθηση.
Οπως η ίδια ανακοίνωσε, πέντε αγόρια ηλικίας μεταξύ 7 και 11 ετών είχαν σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ τους και μάλιστα, μπροστά σε εργαζόμενους, χωρίς οι δεύτεροι να αντιδρούν ή να χωρίζουν τους ανηλίκους. Οπως έχει αποδειχθεί από τη μέχρι στιγμής έρευνα, πρόκειται για γυναίκες που εργάζονταν στον εν λόγω φορέα και οι οποίες ασκούσαν ακόμη και σωματική βία στα συγκεκριμένα παιδιά. «Υπήρχε αποθήκη τιμωρητήριο, τα οποία πήγαιναν εκεί όταν έκαναν κάτι».
Τα όσα αποκάλυψε η υφυπουργός, καταγγελίες-γροθιά στο στομάχι, δεν σταμάτησαν εκεί. Μίλησε για κακοποίηση από τους φροντιστές, για χορήγηση ληγμένων φαρμάκων, ακόμη και για παράνομες υιοθεσίες, κι όλα αυτά συνέβαιναν εν γνώσει της διοίκησης του ορφανοτροφείου. Είναι ενδεικτικό πως βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Μιχαηλίδου, η συγκεκριμένη δομή πριν από το 2017 ήταν... μπλεγμένη σε υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών.
Πλέον, η υπόθεση με τα όσα συνέβαιναν στο ορφανοτροφείο-κολαστήριο έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ τα παιδιά θύματα αυτής της φρικιαστικής ιστορίας μεταφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή στο Νοσοκομείο Παίδων. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα επισκέφτηκε στο νοσοκομείο και συνομίλησε μαζί τους. Οπως δήλωσε η ίδια, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας έρευνα και παίρνοντας καταθέσεις ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων.
Και μπορεί η σοκαριστική αυτή ιστορία να αφορά αρχικά τα πέντε αυτά ανήλικα παιδιά, ωστόσο, όπως η ίδια η Μιχαηλίδου έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους, στη δομή υπάρχουν ακόμη 30 παιδιά, τα οποία έχουν απομακρυνθεί από τις βιολογικές τους οικογένειες ύστερα από εισαγγελική παραγγελία και που χρειάζονται την προστασία και τη φροντίδα της πολιτείας.
Οσο για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που εμπλέκονται στην υπόθεση, ο νόμος που έφερε στη Βουλή η υφυπουργός Εργασίας προ διμήνου θα δώσει, όπως φαίνεται, την απάντηση, καθώς για να εργαστεί κάποιος σε οποιαδήποτε δομή θα πρέπει από τη μια να έχει λευκό ποινικό μητρώο για μια σειρά από ποινικά αδικήματα και από την άλλη να μην του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα αυτά. Ετσι, η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα θα είναι αυτή που θα θέσει τους εν λόγω εργαζόμενους εκτός δομής. Οπως ανέφερε η Μιχαηλίδου, υπολογίζεται να έχουν απομακρυνθεί οριστικά από το ορφανοτροφείο σε περίπου τρεις εβδομάδες.