Τρία παιδιά και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα του Αιγαίου όπου βυθίστηκε η λέμβος στην οποία επέβαιναν. Τα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ακτοφυλακή από την επιχείρηση διάσωσης στα νοτιοανατολικά της Χίου δείχνουν συγκλονιστικές εικόνες, οι οποίες δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο μπροστά στο δράμα των προσφύγων και των μεταναστών.

Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν την εγκληματική – όπως τη χαρακτήρισαν – αδιαφορία των διακινητών, οι οποίοι άφησαν πάνω από 20 ανθρώπους χωρίς σωσίβια. Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια είδηση κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Το Αρχιπέλαγος της χώρας μας μετατρέπεται συχνά σε υγρό τάφο για ανήλικους – αλλά και ενήλικους – που απλώς αναζητούν καλύτερη ζωή στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. Και γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο. Φταίει και η Τουρκία.

Οι τουρκικές Αρχές οφείλουν να αναλάβουν επιτέλους το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί. Η ακτοφυλακή της γείτονος οφείλει να προσπαθήσει περισσότερο για να περιορίσει τις «μπίζνες» των εγκληματικών συμμοριών που δρουν στο έδαφός της.

Κι επειδή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με ευχολόγια ή με δηλώσεις ελλήνων πολιτικών, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να ασκήσουν τις απαραίτητες διπλωματικές πιέσεις στην Αγκυρα. Αυτά τα παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε ευρωπαϊκά νερά.