Το πρώτο και ισχυρό σήμα για την προσέλκυση κι άλλων θεσμικών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στέλνει η συμφωνία για την απόκτηση του 10% της εταιρείας από την CVC.

Οπως έγινε γνωστό, η ΔΕΗ συμφώνησε με τη Selath Holdings S.à.r.l., εταιρεία που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια ή οχήματα τα οποία συμβουλεύει η CVC Advisers Greece SMSA για την αγορά μετοχών που θα εκδώσει η ΔΕΗ μέχρι του ποσού των 395 εκατ. ευρώ.

Η τιμή διάθεσης των μετοχών δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή.

Επιπροσθέτως, δυνάμει της συμφωνίας, η Selath Holdings που χαρακτηρίζεται ως Cornerstone Επενδυτής ή αλλιώς βασικός επενδυτής θα έχει εγγύηση ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα έχει στην κατοχή της τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με δικαίωμα ψήφου.

Η Selath θα λάβει τις μετοχές μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης εκτός Ελλάδας, ενώ έχει δεσμευτεί να κρατήσει υποχρεωτικά για έξι μήνες τις μετοχές.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, η συμφωνία ΔΕΗ – CVC θα παρουσιαστεί στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής εταιρείας την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, όπου και θα ζητηθεί η έγκρισή της.

Την ίδια μέρα, αναμένεται να εγκριθεί και το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως το βιβλίο των προσφορών θα ανοίξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράγοντες της αγοράς θέλοντας να τονίσουν τη σημασία της συμφωνίας για τη συμμετοχή του fund CVC που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια πάνω από 100 δισ. δολ. επισημαίνουν ότι η τιμή διάθεσης των 9 ευρώ δεν συμπεριλαμβάνει discount (έκπτωση) ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις. Γεγονός που αναδεικνύει την επενδυτική εμπιστοσύνη στη ΔΕΗ.

Πηγές αναφέρουν επίσης ότι η CVC θα είναι πιθανότατα ο μόνος επενδυτής με το αμέσως μεγαλύτερο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, μετά το ελληνικό Δημόσιο. Η συμμετοχή του κράτους θα περιοριστεί στο 34%, ενώ οι υπόλοιποι επενδυτές που θα αποκτήσουν τις νέες μετοχές θα αρκεστούν σε μερίδια κάτω του 10%.

Το CVC με την επικείμενη είσοδο στη ΔΕΗ διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεών του στην Ελλάδα ανεβάζοντάς το περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Εχει τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις του τομέα υγείας (Metropolitan, Ιασώ, Ιασώ General, Υγεία κ.λπ.), στα τρόφιμα (Vivartia) αλλά και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αγορών Skroutz.