O στόχος που έθεσε η σύνοδος του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, ήταν σαφής: να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη περισσότερο από 1,5 °C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Γιατί αν συμβεί αυτό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασίες) θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταθούν. Κι αυτό θα οδηγήσει με τη σειρά του σε μαζικές μετακινήσεις κλιματικών προσφύγων και πολλαπλασιασμό των εστιών αστάθειας σε όλο τον κόσμο.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι ο άνθρωπος έχει ήδη αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 1,1 °C. Και ότι μέχρι το 2040, το κατώφλι του 1,5 °C θα έχει ξεπεραστεί. «Η ανθρωπότητα έχει μπει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με αυτά τα δεδομένα, η σύνοδος που αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή στη Γλασκώβη αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να σωθεί οτιδήποτε σώζεται. Οι ηγέτες ορισμένων από τους μεγάλους ρυπαντές, όπως ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν θα παραστούν. Αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμποδίσει όμως την ανάληψη συγκεκριμένων και αυστηρών δεσμεύσεων από όλες τις χώρες για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Γιατί το μέλλον μας ή θα είναι πράσινο ή δεν θα υπάρξει.

Αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία αυτής της συνόδου, «ΤΑ ΝΕΑ» εγκαινιάζουν σήμερα μια σειρά άρθρων, παρεμβάσεων και συνεντεύξεων που θα αναδεικνύουν το πρόβλημα και θα προτείνουν τις λύσεις του. Είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας.